Pyropower: werken met de kracht van afval

In het gebouw van ROOTS, op het terrein van het World Food Center, vind je allerlei interessante startups die zich bezighouden met duurzaamheid en verbetering van ons voedselsysteem. Zo ook Pyropower, een bedrijf dat zich richt op het verwerken van bioafval met als doel: met circulaire oplossingen onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Meiling Geiges, business development manager bij Pyropower

Meiling Geiges, business development manager, vertelt:Ons bedrijf richt zich op het vuile deel van het voedselsysteem dat maar al te vaak wordt verwaarloosd: bioafval. Boeren kunnen vanwege EU-wetgeving hun afval niet zomaar verbranden, maar velen doen dat wel omdat het een snelle en goedkope oplossing is. Ook composteren is niet altijd verstandig, het kan door wisselende samenstelling en verscheidenheid aan afvalstoffen weer invloed hebben op de omgeving. Daarnaast leidt compostering ook tot gassen als kooldioxide, waarvan we de uitstoot juist willen verminderen.

Slimme technologieën
Door de huidige klimaatcrisis zijn betere, efficiëntere en slimmere technologieën om de crisis aan te pakken echt noodzakelijk geworden. Bij Pyropower zien we de waarde van biologische afvalproducten. We creëren dan ook oplossingen op maat voor de bioafvalproblematiek, voor zowel boeren als voor het midden- en kleinbedrijf, in zowel binnen- als buitenland.

Van afval tot biochar
We helpen bedrijven om hun bioafval door middel van pyrolyse zelf te kunnen verwerken. Pyrolyse is een proces waarbij koolstofhoudend (meestal plantaardig) materiaal wordt ontleed door het te verhitten tot hoge temperaturen (van 200 tot 900 °c). Dit verhitten gebeurt in een tonvormige oven waar geen zuurstof bij kan komen. Het resultaat van deze verhitting noemen we biochar, een soort koolstof dat veel toepassingen kent.

Pyrolyse als techniek is niet nieuw, maar het wordt meestal grootschalig en centraal uitgevoerd. Bij Pyropower hebben we deze techniek, samen met de TU Delft en de Technische Universiteit van Denemarken, doorontwikkeld. Met onze innovatie kunnen boeren en andere organisaties op eigen terrein, op kleine schaal, natuurlijker én goedkoper zelf biochar produceren.

Toepassingen
Van het bioafval dat omgezet wordt door middel van pyrolyse houd je ongeveer 20% biochar over. Bedrijven kunnen deze biochar zelf weer inzetten, of het als grondstof verkopen, waarmee extra inkomsten gegenereerd kunnen worden. Biochar is bijvoorbeeld een heel goede bodemverbeteraar, het kan de gewasopbrengst verhogen en de bodemgesteldheid voor langere tijd verbeteren. Naast toepassingen in de landbouw wordt biochar ook bijvoorbeeld door de bouw gebruikt in duurzame betonmixen. 

Van Bergamo tot Uruguay
Onze CEO en oprichter, Pietro Invernizzi, heeft al zijn hele leven een passie voor de natuur en ondernemerschap. Ongeveer tien jaar geleden startte hij projecten met pyrolyse en het maken van biochar door het verbranden van bioafval van invasieve eucalyptusbomen en hardhout. Zijn projecten liepen van de heuvels van Bergamo tot aan het platteland van Uruguay en Spanje. Dit was een succes.

In 2019 heeft hij dan ook met Marcel Kempers, de voormalige CEO van Pyropower en student aan de TU Delft, Pyropower opgezet; een startup op basis van een decentraal pyrolysesysteem. Dit systeem is betaalbaar en kan daardoor ook in ontwikkelingslanden geïmplementeerd worden. Het is voor zowel kleine en middelgrote ondernemingen eenvoudig in te zetten.

Nederlands land- en tuinbouwknooppunt
Door onze samenwerking met adviseurs van Wageningen University & Research en onze kennis van pyrolyse, bioafval en circulaire systemen, was het eigenlijk alleen maar logisch dat we ons vestigden in het World Food Center. Dit gebied wordt in de toekomst Nederlands land- en tuinbouwknooppunt. We zijn gefascineerd door de nieuwe technologie die we zien rond ROOTS en het World Food Center. Het is een geweldig gebied om te netwerken met gelijkgestemde startups die in vergelijkbare industrieën actief zijn. We kijken uit naar een lange en voorspoedige toekomst, hier in Ede, bij het World Food Center.”