Categorieën
Nieuws en updates

De 'Indian Coffee Experience'


In binnen- en buitenland begint het enthousiasme voor het World Food Center nu snel toe te nemen. Hadden we een paar weken geleden nog een Japanse delegatie over de vloer, eind maart was het de beurt aan India. Tijdens een kort WFC-bezoek aan dat land, eind maart, spraken we met overheden, kennisinstellingen en bedrijven over de mogelijkheden van het World Food Center. Met name WFC Education kan een goede rol spelen binnen diverse projecten die zich richten op het verduurzamen van een circulaire voedselwaardeketen (van grond tot mond en weer terug naar de grond).
Koffie Experience World Food Center
Een belangrijk deel van de reis stond in het teken van koffie. India is een bijzondere producent van koffie en het enige land ter wereld dat al zijn koffieplantages beschaduwd heeft. We hebben daar een aantal onderdelen van de koffieketen kunnen zien en ervaren.
Nestlé India is één van de grootste koffieproducenten van India. Met hen spraken we onder meer over de Nestlé onderzoeks- en educatieplantage in de Western Ghats en het uitwerken van een specifieke Coffee Experience om de Wereld van Koffie naar het WFC te brengen.
Klimaatverandering
In de Western Ghats bezochten we het Flameback coffee resort. Deze plantage ligt in het regenwoud van de Western Ghats. Hier kregen we goed inzicht in hoe een plantage werkt, welke soorten koffie er groeien en wat het onderhoud en beheer van de plantage behelst. Op het moment van ons bezoek vond een spectaculaire dunning plaats van de bomen die schaduw bieden aan de koffiestruiken.
Eigenaar Sunil Deshpande gaf aan dat de klimaatverandering in dit deel van India nu al drie jaar op rij resulteert in een reductie van neerslag met 50%. De huidige watertekorten worden ‘opgelost’ met het slaan van waterputten van tenminste 200 meter diep. Dit is echter slechts een zeer tijdelijke oplossing:  sommige putten zijn maar een half jaar te gebruiken. Zie ook dit indrukwekkend filmpje daarover.
Bij een handelaar in Mugare tenslotte, werd ons getoond hoe bonen drogen, hoe ze gewassen worden en fermenteren en hoe er zo verschillende kwaliteiten koffie ontstaan.
We verheugen ons op een heuse Indiase coffee experience in Ede!