Wat is het World Food Center

In een gebied rijk aan voedselhistorie, ontstaat een magische plek met betekenis voor de toekomst

In Ede, in de regio Foodvalley en vlakbij de Wageningen University & Research, wordt het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid omgetoverd tot dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center. Een plek waar bedrijven en organisaties zich vestigen, waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen en waar mensen wonen, werken en thuiskomen.

Op het 28 hectare grootte terrein staat voedsel centraal en komt de adembenemende natuur van de Veluwe letterlijk het gebied binnen.

Altijd iets te doen

Honderd jaar lang was deze schitterende plek aan de rand van de Veluwe afgesloten voor het publiek. Anno 2020 staan de hekken van het voormalige kazerneterrein permanent open en heeft het gebied een aantrekkingskracht op
inwoners, innovatieve foodbedrijven, voedselliefhebbers en wandelaars. Op het World Food Center terrein is altijd wel iets te doen of te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de verschillende foodfestivals die het terrein aandoen. Of stap binnen bij Akoesticum voor een portie cultuur. Word ook onderdeel van het World Food Center!

Ons verhaal

We Feed Each Other

Onze wereld is simpelweg ondenkbaar zonder voedsel. Voedsel behoort tot onze primaire levensbehoeften. We groeien ermee op, letterlijk. Het geeft ons energie om te doen wat we doen. Het biedt ons oneindige inspiratie en creativiteit. Het verbindt mensen en culturen. En waar mensen eten, realiseren ondernemers economische groei.

Toch is er op dit gebied ook nog een wereld te winnen. Want we hebben te maken met een alsmaar groeiende wereldbevolking en een toenemende druk op de planeet. De uitdaging om iedereen te voorzien van voldoende gezonde en duurzame voeding is groter dan ooit. Hoe kunnen we in de toekomst op een efficiëntere manier produceren? En hoe houden we hierbij de impact op het milieu zo klein mogelijk? Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen?

Innovatieve reputatie
Nederland heeft een uitstekende, innovatieve reputatie op het gebied van agricultuur en voeding. Wageningen University & Research staat bekend als de beste universiteit ter wereld op het gebied van voeding en een gezonde leefomgeving. Vanuit de regio Foodvalley gaan vele innovatieve foodgerelateerde oplossingen de wereld over. Dus hoe kunnen Nederland en de regio bijdragen om huidige en toekomstige voedselvraagstukken op te lossen?

Ontmoetingsplek voor food
Het antwoord ligt in een nauwere samenwerking in het uitwisselen van kennis over voedsel. En dat gebeurt in het World Food Center, dé ontmoetingsplek waar consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij elkaar komen om samen antwoorden te vinden. Een plek waar bedrijven en organisaties uit de hele voedselsector zich vestigen. Waar jonge foodbedrijven groeien en waar internationale delegaties landen om de innovatiekracht van Nederland als voedselland te ervaren. Een internationaal toonbeeld van de innovatiekracht van de Nederlandse voedselsector. Daarmee zet het World Food Center de regio en Nederland nog beter op de kaart als kennis- en zakencentrum op het gebied van voedsel en voedselproductie.

Experience
Ook ligt een deel van de oplossing in het bewust maken van de consument zodat ook zij kunnen bijdragen aan een efficiëntere omgang met voedsel. Daarom leren en ervaren bezoekers in de World Food Center Experience op een laagdrempelige manier van alles over ons eten. Het past in de ambitie van het World Food Center om het publiek nadrukkelijk te betrekken en bewust te maken van vraagstukken die te maken hebben met voedsel.

Wonen
Niet in de laatste plaats is het World Food Center een centraal gelegen, attractieve en levendige plek middenin de regio Foodvalley waar de natuur altijd dichtbij is. Een inspirerende plek waar mensen op een ontspannen manier kunnen wonen, werken en verblijven. En waar voedsel en voedselproductie de verbindende factoren zijn.

Kortom, Nederland heeft er met het World Food Center een unieke, inspirerende ontmoetingsplek bij die open staat voor alle belanghebbenden op het gebied van voedsel. Een attractieve en innovatieve omgeving die perfect aansluit op de voedseleconomie die zo eigen is aan Nederland.

World Food Center. We feed each other.

Onze missie en visie

Een alsmaar groeiende wereldbevolking en toenemende druk op de planeet leiden tot grote voedseluitdagingen. Daarnaast hebben de keuzes die we iedere dag maken op het gebied van voedsel impact op ons lichaam en onze omgeving. Om in de toekomst iedereen te voorzien van voldoende, gezonde en duurzame voeding is een omslag nodig naar een andere manier van voedsel produceren en consumeren.

Het World Food Center brengt consumenten en organisaties bijeen en stimuleert hen meer verantwoordelijkheid te nemen en samen antwoorden te vinden op hedendaagse en toekomstige voedselvraagstukken: we feed each other.

Het World Food Center is dé food-ontmoetingsplek voor consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor inspiratie, kennisdeling en bewustwording. In een levendig gebied creëert het WFC een voedselbeleving en een broedplaats voor innovatie

De initiatiefnemers

Bij de ontwikkeling van het World Food Center-terrein werkt de gemeente Ede, als grondeigenaar, samen met ontwikkelaar World Food Center Development BV. Dit is een samenwerkingsverband van BPD (Bouwfonds Property Development), Van Wijnen Groep N.V. en Green Real Estate B.V.

Logo Gemeente Ede
Logo World Food Center Development
Logo Van Wijnen Groep N.V.
logo Green Real Estate B.V.
Logo BPD (Bouwfonds Property Development)