Categorieën
De grondleggers van morgen

Op het terrein van het World Food Center vinden we niet alleen startups. Ook andere (food- en agrigerelateerde) bedrijven vinden hier hun plek.

Pieter bouwde een bananenkas op het WFC

Pieter Vink besloot als een van de eersten om zijn kantoor te verhuizen naar het World Food Center. Nu is zijn bedrijf Neder Groep verweven met het WFC, deels dankzij de bananenkas die pronkt op het terrein.

Nieuwe locatie

Ondernemen op het World Food Center betekent werken in het hart van de foodsector. Toen Pieter kennis maakte met WFC, stond het project nog in de kinderschoenen. Toch zag hij al de potentie van een food-ontmoetingsplek. Pieter vertelt waarom hij snel wist dat het WFC de beste werklocatie voor Neder Groep is.

Voedselketens dichtbij huis  

Neder Groep ontwikkelt nieuwe voedselconcepten, adviseert over de transitie naar een korte voedselketen en distribueert voedsel van eigen bodem. Onder de Neder Groep vallen een paar merken. Twee daarvan zijn PuurDichtbij en Boerenhart, waar consument en bedrijf streekproducten direct van het land inkoopt. En dan is er nog Neder Banaan: de bedrijfstak die zich bezighoudt met bananen telen voor onderzoeksdoeleinden.

“Neder Groep bekijkt de mogelijkheden in de foodsector op eigen bodem”, legt Pieter uit. “Door innovatief met de voedselketens in ons eigen land om te gaan, willen we dat Nederland zelfvoorzienend wordt.” Het onderzoek van Neder Banaan draagt daaraan bij. Op dit moment is er een schimmel die wereldwijd de bananenteelt aantast. Die schimmel bereikt via de bodem de plant. “Wij telen hier in potten boven de grond.”

Ideale werkomgeving met potentie

Al die innovatieve ideeën voor de foodsector uitvoeren? Daar heb je ruimte voor nodig. Geen wonder dus dat Pieter wel iets zag in een nieuwe locatie. Het WFC kwam op zijn pad via de gemeente Ede. Daaraan levert Neder Groep streekproducten. “Na een presentatie over het World Food Center was ik direct enthousiast. De foodsector komt hier op allerlei manieren bij elkaar. Daardoor zijn er eindeloze mogelijkheden voor verbinding.”

Bovendien zocht Pieter een locatie voor Neder Banaan, want een bananenkas kun je niet zomaar overal kwijt. “Doordat de foodsector hier leeft, is een vergunning bij de gemeente zo geregeld. Er is daarbij veel enthousiasme voor ons plan. Een geschikt gebouw huren op een andere plek gaat niet zomaar gelukt.”

Samenwerken aan food

Op het WFC liggen ook kansen, weet Pieter. “Je vindt hier allerlei start-ups uit de foodsector. Die ondernemers komen wij normaal niet tegen, maar hier loop ik ze letterlijk tegen het lijf.” En daar heeft Neder Groep veel aan. “Innovatie begint bij een goed idee.” Neder Banaan werkt bijvoorbeeld met buurbedrijf Corvus, dat drones ontwikkelt voor gebruik in een kas. Daarmee verzamelt Neder Groep waardevolle data.

Ook meer gevestigde bedrijven vinden hun weg naar het WFC. Neder Groep en Food Inspiration zijn al regelmatig in contact. Daarnaast schrijft Foodlog over het onderzoek in de kas van Neder Banaan. “Iedereen op het WFC staat voor elkaar open. De sfeer is daardoor ook heel goed.”

Verbinding met universiteit Wageningen

Neder Groep maakt impact door te proberen. Daarvoor werkt Pieter samen met de universiteit in Wageningen. “Zij onderzoeken, wij voeren uit. Dat de universiteit nog geen kwartier van het WFC ligt, maakt dat partnerschap makkelijker. De connectie is daardoor alleen maar sterker.”

Neder Groep en Wageningen University & Research (WUR) werken onder andere samen in de kas. Maar daar houdt het innoveren niet op. “Ze helpen ons ook met oplossingen voor problemen als voedselverspilling. De schillen en stam van de Neder Banaan worden bijvoorbeeld al hergebruikt”, vertelt Pieter.

Groen en centraal

Pieter reist het hele land door voor Neder Groep. WFC is de uitvalsbasis. “Het terrein is vlakbij de snelweg. Je hoeft niet eerst een kwartier de stad uit te rijden. Bovendien ligt Ede eigenlijk heel centraal. Je kunt snel alle kanten op.” Het gebied zelf is juist groen en rustig. “Tijdens de lunch ga ik daarom altijd even wandelen, want je loopt hier zó het bos in.”

Werken aan het voedselvraagstuk

In een ideale toekomst is Nederland niet meer afhankelijk van import en voeden we onszelf. “Dat kan nu eigenlijk al”, zegt Pieter. “Het gebeurt alleen niet. En dat terwijl het vaak duurzamer is.” De ambitie van Neder Groep is om voedselconcepten te ontwikkelen die de transitie naar een kortere voedselketen op eigen bodem mogelijk maken. “Dat is mijn grootste droom.”

Neder Groep is de uitvoerder in het voedselvraagstuk. Innovators zoals start-ups zijn onmisbaar om de foodsector te verduurzamen. Maar internationale spelers op de markt zijn dat ook. “Bij innovatie denk je misschien niet direct aan de grote jongens, maar het is juist goed dat zij hier ook vestigen. Dan zien ze hoe simpel een gezonde toekomst kan zijn. Bij elkaar afkijken is dé manier om dit voedselvraagstuk aan te pakken.”

Daarom hoopt Pieter Vink van Neder Groep dat nog meer ondernemers uit de foodsector zich vestigen op het World Food Center. Samenwerken levert namelijk goud op. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen op het World Food Center!

Meer weten? Bel gerust!

Dit terrein heeft food-organisaties zoveel te bieden.”

Louis de Boer

+31 6 54754488
l.boer@bpd.nl

Ik leid je met veel plezier rond op deze prachtige plek.”

Sander van de Pol

+31 6 52385418
sander.van.de.pol@ede.nl