PoultryPlan zit kiplekker op het World Food Center
Het lijkt zo simpel, het kipfiletje op je bord. Een kip komt als kuiken uit een ei, groeit, wordt geslacht en ligt daarna in jouw supermarkt. Maar elke kipfilet komt uit een wereld op zich. Theo Hoen weet daar alles van. Samen met compagnons Jaap Brokking en Dennis Lucas ontwikkelden ze een slimme pluimveemanagementtool; PoultryPlan. Met deze tool maken ze de hele pluimveeketen efficiënter én duurzamer.
“We zijn alle drie kippengek” begint Theo enthousiast. “Dat verenigt ons. Jaap is de zoon van een voerfabrikant en zit al zijn hele leven in de kip. Dennis heeft de HAS gedaan, is de IT in gerold en is vanuit die rol zelf software gaan schrijven. Ik werkte zelf 28 jaar bij Stork, we maakten slachtapparatuur voor pluimvee. Op dit moment onderneem en investeer ik, ik ben het meest actief in PoultryPlan. Ik vind kip zo’n mooi product, we voegen met onze oplossing echt wat toe aan de keten.”
Efficiënter werken
De fascinatie voor de tool startte bij Theo toen hij zich realiseerde dat de hele kippen-keten efficiënter kon. Theo: “Bijna alles in de sector werd lange tijd gestuurd met aan elkaar geknoopte Excel bestanden en e-mails. Er zijn weinig oplossingen die de hele keten monitoren, managen en plannen. De moederkip en de eieren die ze legt waren altijd het uitgangspunt van de keten. De eieren gaan naar een broederij, waar er na 21 dagen een kuiken uit het ei komt. Dit kuiken gaat naar de vleeskuikenhouder en in zes tot tien weken groeit het uit tot een slachtrijpe kip. De hele keten werd gepland vanuit het moederdier, niet vanuit de vraag bij de slachterij. Bij mij ontstond de vonk bij het idee dat je dit andersom moet plannen; als je de keten omdraait kun je efficiënter werken.
De consument koopt graag kipfilets van maximaal 120 gram. Een slachterij die te grote kippen aangeleverd krijgt, haalt hier kipfilets uit van misschien wel 150 gram. Dit betekent dat hij er 30 gram moet afsnijden om te voldoen aan de vraag uit de markt. Dit is óf afval, óf het wordt verwerkt in producten die minder opleveren, zoals kippengehakt. Als je de keten omdraait kun je sturen op kippen van de juiste grootte. Niet alleen werkt dit efficiënter, het is ook duurzamer. Je produceert minder afval en de kip hoeft niet onnodig verder te groeien en gevoerd te worden.”
Pluimveemanagementtool PoultryPlan
“Als je de keten andersom gaat inrichten en je wil een kip van een bepaald gewicht naar de slachterij hebben, dan kun je berekenen wanneer er eieren uitgebroed moeten worden en hoelang de kippen moeten groeien tot ze slachtrijp zijn. We doen met onze software voorspellingen van het gewicht, op basis van de gegevens die we bijhouden. Een slachterij weet dan wat hij kan verwachten en wanneer hij kan plannen. We zijn nu bezig met een Canadees bedrijf om deze voorspellingen met behulp van AI nog nauwkeuriger te maken, zodat de slachterij twee weken voordat het kuiken komt met 98% zekerheid weet wat het vleeskuiken weegt.
We signaleren ook als de slachterij gaat schuiven met hun planning. De salmonellacheck kan dan bijvoorbeeld verlopen. Of er komen eerder in de keten te veel kippen per vierkante meter. Of ze worden te zwaar. Allemaal signalen waar ze wat mee kunnen. Er worden overigens ook veel rapporten gevraagd. Welke medicatie heeft de kip gehad bijvoorbeeld, maar ook de herkomst van het moederdier of het kippenpaspoort dat met de kuikens mee gaat naar de vleeskuikenhouder. Tevens worden met onze software diverse dierwelzijnscriteria bijgehouden, zoals reis- en laadtijden van transport naar de slachterij. Ook wordt het dierwelzijn bewaakt en bijgehouden in de vleeskuikenstal. Onze tool levert dit allemaal.”
Kippenkennis
“We werken nu met tien man in ons bedrijf, iedereen heeft hier iets met kip. Je hebt die domeinkennis ook echt nodig, je moet snel kunnen begrijpen wat de klant wil en hoe je dit vertaalt naar onze software. Kippenkennis, of chickenology, zoals we het ook wel eens gekscherend noemen: we hebben het allemaal.
Pluimveevlees is een van de meest efficiënte omzetters van koolhydratenvoer naar eiwit. Kip en eieren zijn fantastische en gezonde proteïnebronnen. De markt blijft wereldwijd groeien; het is betaalbaar vlees en er zijn geen beperkingen als het gaat om godsdienst. Door onze tool maak je de productie van kippenvlees ook nog eens duurzamer, je kunt heel nauwkeurig meten hoeveel voer er nodig is voor een vleeskuiken. Daarom heb ik persoonlijk ook wat moeite met de ‘beter leven’ kippen. Je hebt 30% meer mais en soja nodig om evenveel proteïne te krijgen, dat zijn lastige discussies. Ik zou het jammer vinden als we daarmee de duurzamere aspecten verliezen.”
Marktleider
“We zitten nu een jaar op het World Food Center, voor ons een geweldige plek. We passen hier als bedrijf hartstikke goed. We zitten midden in de food, allemaal startups en semi startups zoals wij. We zijn immers nog maar vijf jaar oud. De omgeving is hier heel mooi, ons besluit was snel genomen. En wie weet komen er nog mooie samenwerkingen uit met collega’s hier. We zijn er nu nog wat laks in geweest, we zijn te druk met onze klanten.
In Nederland gebruikt nu 80% van de kippenslachterijen ons product. Van de boerderijen is dit 50-60%. Ons doel is marktleider van Europa te worden binnen onze niche, daar gaan we voor!”