Eveline Cooks vegan in ROOTS

Eveline Delnooz groeide op in een vegetarisch gezin. Hoewel haar ouders haar soms vlees lieten proeven, maakte ze al jong de keuze om geen dieren te willen eten. Inmiddels kookt ze vegan met haar cateringbedrijf Eveline Cooks. Het bedrijf groeit hard en onlangs is ze verhuisd naar ROOTS, op het terrein van het World Food Center, waar ze pas echt kan uitpakken. Klaar om Ede en omgeving kennis te laten maken met het gevarieerde vegan smakenpalet.

Eveline: “Hoewel wij vroeger thuis geen vlees aten, leerde ik pas later dat ook melkproductie onderdeel is van dezelfde vleescyclus. Toen heb ik besloten vegan te gaan eten.

Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Ik heb in Wageningen gestudeerd, eerst dierwetenschappen, maar daar paste ik niet helemaal tussen met mijn visie. Daar gaat het juist om vlees producéren. Ik ben toen met een vrije bachelor gestart, gericht op vermindering van de vleesconsumptie. In mijn studentenhuis maakte ik vegan maaltijden voor medestudenten en halverwege mijn master ben ik met mijn studie gestopt om in een vegetarisch restaurant te gaan koken.

Een paar jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen als cateraar. Ik had geen keuken tot mijn beschikking, ook niet thuis, dus ben vooral op locatie gaan koken. Bij retreats, op acrobatenfestivals, of ik huurde een keuken. Toen ik 2,5 jaar geleden een eigen huis kreeg – mét keuken die ik kon uitbreiden – kon mijn bedrijf echt van start in huidige vorm. Eveline Cooks; vegan catering & meer.”

Vegan kan superlekker zijn
“Ik lever vooral buffetten, aan bedrijven of particulieren. Deze zijn meestal thematisch, Afrikaans, of Indiaas – mijn bestseller. Of neem het gado gado buffet bijvoorbeeld, met tien verschillende gerechten. Ik wil mensen geen vegan lifestyle opdringen, maar ze juist een positieve ervaring geven met lekker eten. Veganistisch eten kan superlekker zijn, zonder af te doen aan smaak- en eetervaring. Ik werk dan ook eigenlijk niet met vleesvervangers zoals je die in de supermarkt hebt. Maar ik gebruik tofu, tempeh, of seitan. Dit laatste is een product dat al eeuwenlang in China wordt gebruikt, uit tarwe-eiwit. En natuurlijk kook ik veel met groenten.

Ik vind het heel leuk om smaken van andere landen te ontdekken en heb vanuit die interesse een boek geschreven; Vegan de wereld rond. Voor dit boek heb ik mensen geïnterviewd uit allerlei landen en heb hen om hun vegan familierecepten gevraagd. Beproefde recepten die al generaties lang in de familie zijn. Veel gerechten zijn zo lekker, die gebruik ik ook in mijn catering.”

Uit de keuken gegroeid
Eveline haar bedrijf groeit zo hard, dat al snel de uitgebreide keuken thuis niet meer toereikend is. Een locaties buitenshuis zoeken is nog niet eenvoudig. Leegstaande restaurants, met horecakeuken, bieden meestal ook een grote ruimte aan zitgelegenheid. Iets dat Eveline als cateraar niet nodig heeft. In kantoorpanden mag je vaak niet koken, vanwege ontbrekende afvoer en veiligheid. ROOTS kwam bij toeval op Eveline haar pad.

“Ik was al lang aan het nadenken over een andere oplossing, thuis ging het echt niet meer. Op een dag spotte ik een bord langs de snelweg, waar bedrijfsruimtes werden aangeboden. Een uur na mijn mail had ik antwoord en was het geregeld. In ROOTS kan ik alle kanten op. Ik heb een grote keuken gebouwd, maar heb ook ruimte voor bijvoorbeeld workshops, opslag, kantoor en een plek waar mensen even kunnen pauzeren. Ik doe de catering namelijk niet alleen, ik heb freelancers die me helpen in de keuken, met de afwas of het ophalen van catering.

Ik heb hier en daar al een praatje gemaakt met mensen op het WFC-terrein. Er is hier nog weinig catering aanbod merkte ik, terwijl er best vraag naar is. Ik doe echt wat anders dan het standaard broodje met kaas van de lokale bakker. Dus kom maar op!”

Toekomstplannen
“Vanuit deze nieuwe locatie wil ik met mijn bedrijf groeien. Ik kan niet alleen meer catering aan, maar ik wil ook nieuwe plannen maken. Zou zo ik er op termijn graag een kok bij willen. Het zou fijn zijn als bedrijf minder afhankelijk wordt van mij als persoon, dat het werk doorloopt als ik een keer ziek ben of op vakantie wil. Als ik helemaal klaar ben met inrichten, ga ik aan de slag met de doorontwikkeling van het bedrijf. Ik ga samen met een vriendin werken aan groei en professionalisering. De marketing, de website. Kijken waar potentie zit. We hebben ook plannen om maaltijden aan te bieden aan particulieren in de regio. We willen zo nog meer mensen kennis laten maken met de goede smaken van vegan eten. Woon je in de buurt? Houd ons in de gaten!”