Categorieën
Geen onderdeel van een categorie

Ontwikkelkader WFC: mix van wonen en werken rond Experience

Het gemeentebestuur van Ede heeft het ontwikkelkader WFC gepresenteerd. Het WFC wordt een ‘hybride plek’ waar leren, werken, wonen, beleven, ontspanning en ontmoetingen centraal staan. Vaste onderdelen zijn het WFC Experience Center, businessgebouwen, een hotel- en congresfunctie, short stay-faciliteiten en woningen.

In een interview met EdeStad.nl zegt wethouder Johan Weijland dat het ontwikkelkader nog redelijk globaal is en dat de meer gedetailleerde bestemmingsplannen nog moeten volgen.

‘Bedrijven moeten het gevoel krijgen: hier moet ik zitten, want dan hoor ik erbij!’

Volgens de gepresenteerde maquette komen direct achter het Experience Center de hotel- en congresfaciliteiten. De meeste bedrijven zijn achter de Frisokazerne gepland. Hiervoor is een oppervlakte gereserveerd van 50.000 tot 120.000 vierkante meter. ‘De tijd zal leren hoe deze ontwikkeling zal gaan en hoeveel ruimte hiervoor nodig is, maar deze sector krijgt prioriteit. Bedrijven moeten het gevoel krijgen: hier moet ik zitten, want dan hoor ik erbij”, aldus de wethouder. Hij benadrukt wel dat het WFC nooit gedomineerd mag worden door één of twee grote (food)firma’s. ,,Het wordt non-branded, zodat er verantwoord discours kan worden gevoerd met veel diverse bedrijven en niet commerciële instellingen.”
Daarnaast moet de aanwezigheid van wonen in het gebied zorgen voor extra levendigheid. Het gaat om een aantal van 300-600 woningen. In De Gelderlander zegt Weijland daarover: ‘Wat we willen is een levendige campus, ook na zes uur. We zien elders, bijvoorbeeld in Eindhoven, dat er op zo’n campus in de avond-uren niets meer gebeurt. Dit moet juist een levendige plek worden.’
Het plan wordt gekenmerkt door een hoge flexibiliteit. De parkeerplaatsen voor auto’s staan nu nog bovengronds getekend ‘Maar mogelijk moeten we die benedengronds realiseren.’ aldus Weijland in De Gelderlander. ‘Wellicht is over vijftien jaar de maatschappij enorm veel verder met deelauto’s en zelfrijdende voertuigen, zodat al die parkeerplaatsen niet meer nodig zijn. Deze ontwikkeling moet dan ook dynamisch zijn.’