Categorieën
Nieuws en updates

World Food Accelerator helpt agrifood-bedrijven groeien

 De realisatie en invulling van het World Food Center vindt langs veel verschillende assen plaats. Een van de spannendste ontwikkelingen op dit moment is de opzet van de Accelerator, een ambitieus groeiprogramma gericht op jonge agrifoodbedrijven. Dit is de eerste bouwsteen van het plan om een incubator op te zetten. Vanuit WFCD is Louis de Boer nauw betrokken bij het opzetten van deze accelerator.
 “De laatste jaren hebben we, mede onder invloed van initiatieven als de Start-up Delta een enorme groei gezien van het aantal start-ups in Nederland. Een groot deel ervan zijn ICT-start-ups, maar ook op het gebied van agrifood zijn er tal van startende bedrijfjes. In Wageningen worden die bijvoorbeeld goed ondersteund vanuit StartLife”, zo zegt Louis de Boer.
“Maar als je dan eenmaal je bedrijf hebt opgezet en je eerste producten hebt geïntroduceerd dan komen de volgende uitdagingen: hoe zorg je ervoor dat je bedrijf gaat groeien? Dat je bedrijf overleeft en in de volgende fase terechtkomt? Deze scale-up fase is zeker zo belangrijk als de early stage start-up fase, maar krijgt vaak veel minder aandacht. Exclusief voor agrifoodbedrijven, willen we vanuit het WFC nu bedrijven ondersteunen bij de uitdagingen in deze scale-up fase. Waar de start-up begeleiding er vaak op gericht is om bedrijven aan hun eerste omzet te helpen, zo is de scale-up begeleiding gericht om de omzet te laten groeien naar het eerste miljoen en verder.”
“Het WFC is bij uitstek een plaats waar organisaties kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en met ons programma willen we met die kennis van jaarlijks structureel tussen de 10 en 30 bedrijven verder op weg helpen bij hun ontwikkeling, groei en marktverovering. Dat doen we met een breed programma waarin we uiteenlopende zaken aanbieden. Van huisvesting tot en met communities, van evenementen en match-making met investeerders tot en met kennisoverdracht en coaching. Met die laatste activiteit, de coaching en en kennisoverdracht willen we nog dit jaar beginnen. Het is de bedoeling dat dit programma wordt ingevuld met een gespecialiseerde kennispartner op dit gebied.”
De accelerator is een initiatief van de gemeente Ede en WFCD in samenwerking met Food Valley NL en in afstemming met StartLife Wageningen. Het initiële programma begint met een pilot van drie jaar. “Initieel starten we in de Frisokazerne met het groeiprogramma, daarna komt er ook ruimte voor jonge agrifoodbedrijven om zich te vestigen in o.a. de Mauritskazerne.”
Het accelerator-programma is nog volop in ontwikkeling maar geïnteresseerde bedrijven (als deelnemer dan wel als coach of investeerder) kunnen voor meer informatie contact opnemen met Louis de Boer.