Categorieën
Foodvalley Nieuws en updates

Klaar voor de start!

Door mijn oogharen zie ik ze al Ede binnenkomen. Die 330.000 mensen die jaarlijks de World Food Center Experience bezoeken. Het is een droom waar ik als voorzitter van de Stuurgroep World Food Center het afgelopen jaar samen met anderen hard aan gewerkt heb.
Het World Food Center zit in een cruciale fase. Afgelopen jaar zijn er een aantal grote stappen gezet. Allereerst is daar het masterplan voor de Experience. Het plan waar Experience-ontwerper BRC een jaar lang intensief aan gewerkt heeft. En zij niet alleen: 30 verschillende organisaties keken hierbij nauwlettend op de vingers van BRC om te zorgen dat de juiste uitdagingen belicht worden terwijl de ‘fun’ van het voedselavontuur niet verloren gaat. Er ligt nu een prachtig masterplan dat we in 2019 verder gaan inkleuren en realiseren. Het enthousiasme en commitment van de verschillende partners is opnieuw toegenomen. En dat is als je de plannen ziet begrijpelijk.
Het belang van goede, gezonde en duurzame voeding voor de Nederlandse consument wordt breed erkend. Een mooi voorbeeld hiervan is het recent gesloten Nationaal Preventieakkoord. Ik mocht als voorzitter de thematafel ‘overmatig alcoholgebruik’ leiden. Samen met verschillende partners zijn we gekomen tot afspraken om dit probleem aan te pakken. In samenhang met de afspraken omtrent roken en overgewicht werken we aan een gezondere samenleving. Het Preventieakkoord onderstreept de noodzaak voor een WFC. Een centrum waar mensen op een inspirerende manier meer leren over gezond voedsel. Ook internationaal trekt het WFC de aandacht, getuige de betrokkenheid van de Food and Agriculture Organization of the United Nations bij de ontwikkeling van de Experience.
Tijdens het stadsgesprek in september bleek dat ook veel inwoners en ondernemers uit Ede interesse hebben in de plannen voor het WFC. Wat gaat er gebeuren in dat Experience? Kan ik hier straks met mijn gezin komen wonen? Kan ik hier ook een baan vinden? Het is zomaar een greep uit de vragen die werden gesteld tijdens deze avond. Ook in 2019 gaan we graag met u in gesprek om door te praten over deze onderwerpen.
2019 is een belangrijk jaar voor het WFC. We gaan de daad bij het woord voegen. Dat wil onder meer zeggen; de bouwtekeningen concretiseren en op het terrein alvast experimenteren met initiatieven rondom Food. Kortom, we gaan de Mauritskazerne vullen met WFC elementen.

Foodvalley event in Mauritskazerne, 13 december 2018
2019 wordt het jaar dat we fysiek de eerste contouren van het WFC zichtbaar zien worden op de kazerneterreinen. Dat we de ambities van Ede Foodstad weer een stap verder brengen en daadwerkelijk een flinke steen gaan bijdragen aan een bewuster en gezonder voedingspatroon van de consument: We Feed Each Other!
Ik hoop u in 2019 te ontmoeten tijdens een van de vele activiteiten op het WFC en wens iedereen een bewust gezond 2019!

Leon Meijer
Voorzitter van de stuurgroep WFC en wethouder gemeente Ede
Uit de WFC Nieuwsbrief van december 2018