Categorieën
Nieuws en updates

Consumentenbond kiest Nutriscore als voedselkeuzelogo

In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond maakte kort geleden bekend Nutriscore het beste voedselkeuzelogo te vinden. Zij leggen de bal nu neer bij de overheid.
Met een voedselkeuzelogo op de voorkant van een verpakking kan de consument in een oogopslag zien hoe gezond of ongezond een product is. Ook kun je hiermee producten die veel op elkaar lijken beter met elkaar vergelijken ten aanzien van de voedingswaarde en de hoeveelheden suiker, verzadigd vet en/of zout.  kan bijvoorbeeld heel anders zijn. Nu moet je verpakkingen omdraaien en kleine lettertjes lezen als je producten goed wil vergelijken.
Het Nutriscore logo geeft voedingsmiddelen een score van A tot en met E. Om die scores te bepalen wordt gekeken naar de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in het product.

Niet perfect

De Nutriscore is door Franse voedingswetenschappers ontwikkeld op basis van een rekenprogramma waar op basis van alle ingrediënten een score uitkot. Het systeem is niet perfect: bruine en witte rijst scoren hetzelfde, cola light doet het beter dan melk en olijfolie krijgt een E terwijl het toch een gezond product is. Het is een hulpmiddel en niet meer dan dat.

Dit wordt onderstreept door de reacties binnen de eigen community van de consumentenbond. Die geven aan dat  het ook met dit logo niet simpel zal worden worden om iedereen tevreden te krijgen . Er zijn verschillende meningen over wat wel of niet gezond is.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is ook nog niet overtuigd:  “Een nieuw logo moet eenduidig zijn en niet tot verwarring leiden. Een goed logo is gebaseerd op de schijf van vijf. Het is aan het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) om nu met een goed logo te komen.  Zij hebben de regisseursrol in het overleg met alle partijen.”

Het ministerie heeft nog geen keuze gemaakt maar in het Preventieakkoord is vastgelegd dat zo’n logo er uiterlijk in 2020 moet zijn.

Deze week, tijdens het VMT Future of Food Event maakte staatssecretaris Paul Blokhuis in elk geval duidelijk hoe hij de verantwoordelijkheid van de levensmiddelenindustrie ziet: “Stop met verkopen van verrekte zooi…”

Over die verantwoordelijkheden en gezonde voedselinnovatie organiseert Foodlog, op 6 juni a.s., in het WFC, het Jaarcongres Gezonde Innovatie.