Categorieën
Nieuws en updates

Albert Heijn gaat dynamisch afprijzen tegen voedselverspilling

Albert Heijn zet een nieuwe stap in het verminderen van voedselverspilling met de proef ‘dynamisch afprijzen’. Hierbij worden producten automatisch afgeprijsd op basis van de houdbaarheidsdatum: hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting. Een computersysteem houdt rekening met verschillende factoren die de verkoop van een product beïnvloeden om zo de beste korting te berekenen.

“Supermarkten gooien elke dag zestig miljoen kilo producten weg”, zegt Anita Scholte, hoofd Duurzaamheid van Albert Heijn. “Dat vinden we te veel.”
Producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen, prijst Albert Heijn al jaren af met de ‘35% weggooien is zonde korting-sticker’. Deze sticker wordt voor 10 uur ‘s ochtends op producten geplakt en zorgt ervoor dat ze de hele dag met korting verkocht worden.
De korting bij het dynamisch afprijzen loopt op tot zestig procent van de oorspronkelijke verkoopprijs, wat betekent dat je het product een dag voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum voor minder dan de helft kan meenemen. “Een mooie korting voor de klant – die het product hopelijk meeneemt – en wij hoeven aan het eind van de dag geen eten meer weg te gooien”, zegt Scholte.
Houdbaarheid bepaalt de afprijzing
Bij dynamisch afprijzen berekent een door Albert Heijn ontwikkeld systeem automatisch de beste korting om aan het einde van de dag geen onverkoopbare producten over te houden en zo voedselverspilling te verminderen. De software houdt rekening met onder andere locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historisch verkoopverloop en voorraad in de winkel. Bij de producten worden elektronische prijskaartjes geplaatst met daarop twee prijzen: de reguliere prijs en afprijzing bij een specifieke houdbaarheidsdatum.

Samen tegen verspilling
Voedselverspilling is een belangrijk thema in de duurzaamheidsstrategie waar Albert Heijn zich al jaren hard voor maakt. Voorbeelden zijn de samenwerking met de voedselbanken die in 2018 vier miljoen producten kregen, het afwasmiddel waarin sinaasappelschillen een tweede leven krijgen en de samenwerking met Instock, het restaurant dat kookt met gered voedsel. Met deze en andere initiatieven wil Albert Heijn in 2030 bijdragen aan de helft minder voedselverspilling in de hele voedselketen.
Albert Heijn is  al vanaf de start een van de partners van het World Food Center.