Categorieën
Nieuws en updates

World Food Prize 2019 naar Nederlandse plantenveredelaar Simon Groot 

 Vandaag is de World Food Prize 2019 toegekend  aan de Nederlander Simon N. Groot (84), vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten.
In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat deze wordt toegekend aan een Nederlander.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd vandaag officieel bekendgemaakt in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken door Secretary of State Mike Pompeo en Kenneth M. Quinn, President van de World Food Prize Foundation.
Eerste Nederlandse prijswinnaar
“Net als de grondlegger van de groene revolutie, Dr. Norman Borlaug, heeft Simon Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld”, zegt Kenneth Quinn. “In 1982 richtte hij met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen het bedrijf East-West Seed op, om groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt. Hij richtte zich onder meer op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen, waardoor de opbrengsten aanzienlijk toenamen.”
Met de prijs, en een bedrag van U$ 250.000, eert de World Food Prize Foundation de unieke prestaties van Simon Groot en zijn bedrijf East-West Seed. Zijn initiatief heeft in de afgelopen veertig jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië. Inmiddels is East-West Seed ook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.
Erkenning voor de kleine boer
“De toekenning van de Wereldvoedselprijs aan een groentezaadman is al geweldig”, zei Groot. “Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een erkenning voor de miljoenen kleine boeren die hun landbouwproductie op een hoger niveau brachten. Kleinschalige groenteteelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te laten groeien en tegelijkertijd de voeding te verbeteren. Het samengaan van moderne wetenschap met een lange traditie van Nederlands vakmanschap op het gebied van zaadveredeling heeft in de afgelopen 40 jaar sterk bijgedragen aan de groei van de groenteteeltsector in tropisch Azië. Nu is het de beurt aan tropisch Afrika, waar opnieuw hoogwaardige groentezaden in combinatie met intensieve kennisoverdrachtsprogramma’s zorgen voor een duurzame bron van inkomsten voor de volgende generatie Afrikaanse boeren.”
Prof. dr. Ir.  Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research zegt: “Ik ben er trots op dat we met ons wetenschappelijk onderzoek hebben kunnen bijdragen aan deze ontwikkelingen en aan het grote succes van de tropische groenteteelt. Samenwerking tussen alle partijen is de kracht van de Nederlandse aanpak. Nobelprijswinnaar Norman Borlaug zou de overtuiging van Simon Groot hebben gedeeld dat voedselzekerheid niet alleen gaat over calorieën, maar ook over nutriënten die in goede groenten zitten, zoals vitaminen en mineralen.”
Simon Groot zal de Wereldvoedselprijs op 17 oktober a.s. ontvangen tijdens een ceremonie in het Iowa State Capitol in Des Moines, Iowa.
Wereldvoedselprijs
De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor die mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970. Sindsdien heeft de Wereldvoedselprijs 49 uitmuntende personen geëerd die wereldwijd belangrijke bijdragen hebben geleverd. http://worldfoodprize.org
East-West Seed
East-West Seed is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika. Het familiebedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verbetering van tropische groenterassen in Zuidoost-Azië en andere tropische landen. East-West Seed is ontstaan in Nederland (‘West’) en heeft zijn wortels in de Nederlandse ‘SeedValley’. Het hoofdkantoor bevindt zich nu in Bangkok, Thailand (‘Oost’).