Categorieën
Wereldvoedseldag

Dutch Food Week 2019 start en eindigt op World Food Center Ede

Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is van 5-16 oktober 2019 hét nationale podium voor voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie.
Op aantrekkelijke wijze wordt getoond hoe we in Nederland hard werken aan voldoende gezond, smaakvol en veilig voedsel voor iedereen. Tijdens Dutch Food Week delen uiteenlopende partijen hun enthousiasme, kennis en kunde: van wetenschapper tot boer, van kok tot voedselproducent en van foodexpert tot en met retailer. 
Dutch Food Week wordt gekenmerkt door een reeks van regionale en nationale activiteiten op gebied van voedsel produceren en consumeren. Dit jaar is een centrale rol weggelegd voor het World Food Center in Ede.

Ede kiest voor Food

Ede is een gemeente met veel kennis en innovatie op het gebied van voedsel. FoodValley heeft een rijke historie als voedselproducerende én consumerende regio waar alle schakels in de voedselketen te vinden zijn. Ede is ervan overtuigd dat een gezond klimaat en een gezonde mens beginnen bij een gezonde voedselketen. De groeiende verstedelijking betekent dat een gezonde en duurzame voedselketen in en rond de stad cruciaal is. Al vanaf 2015 werkt Ede aan deze belangrijke taak en mooie kans met een ambitieus doel: gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Ede. Samen met inwoners en partners met veel passie en betrokkenheid. Logisch dat World Food Center in Ede komende jaren start én eindpunt is van Dutch Food Week.

Fototentoonstelling ‘Wat eten we?’

Het is daarom ook in het World Food Center dat de Dutch Food Week dit jaar officieel begint en eindigt. Op 5 oktober vindt hier de start van de week plaats met de opening van de fototentoonstelling ‘Wat eten we?’
Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg reisde hiervoor door het hele land om Nederlandse gezinnen rond etenstijd te portretteren en stelde hiervan samen met de WUR een prachtige tentoonstelling samen.

Wereldvoedseldag

Op de laatste dag – 16 oktober, Wereldvoedseldag 2019 – vindt eveneens in het World Food Center het slotevenement van de Dutch Food Week plaats, met een ontbijt en een dagvullende conferentie.

Wereldvoedseldag vraagt wereldwijd aandacht voor honger en ondervoeding.  Ook in Nederland krijgt deze dag steeds meer aandacht. Een belangrijk onderdeel van het ochtendprogramma is de lancering van het Netherlands Food Partnership, een samenwerking waarbij bestaande organisaties en netwerken hun kennis, expertise en innovatiekracht bundelen en mobiliseren – om daarmee de Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid naar een hoger niveau te tillen. Hierbij zal ook samenwerking worden gezocht met internationale partners.
In de middag zijn er zeven verschillende ‘circulaire sessies’, waarin kennis wordt uitgewisseld over alle wereldwijde initiatieven op het gebied van de circulaire economie en voedselzekerheid.
Klik hier voor meer informatie en registratie.

Youth World Food Day

Tijdens Youth World Food Day, ook op 16 oktober 2019, praten jongeren en opinieleiders samen over oplossingen voor voedselverspilling als een van de wereldvoedseluitdagingen. Ook dit evenement vindt plaats op het Wold Food Center terrein in Ede.

Thema Dutch Food Week 2019

Centraal thema van de Dutch Food Week is dit jaar: Duurzaam eten, wat ligt er op jóuw bord? De roep om duurzaam voedsel wordt steeds sterker en de noodzaak om te innoveren in de agri-, food- en tuinbouwsector is onverminderd groot. Deze sector loopt in Nederland ook voorop in verduurzaming, verandering en flexibiliteit.
Welke ontwikkelingen spelen er op het gebied van innovaties in de wereld van agri-, food-, en tuinbouw? Welke innovaties springen in het oog? Hoe gaan duurzaamheidsmaatregelen en ondernemen hand in hand? Waar en hoe zijn win-win(-win) situaties te behalen? Hoe is duurzaamheid geïntegreerd in het onderwijs en wat spreekt studenten hierin aan?
Meer informatie over de Dutch Food Week 2019