Categorieën
Nieuws en updates

Gezond eten blijft centraal staan in Ede

Na zes weken zomerreces is vorige week het normale leven weer begonnen. Je merkt het in het verkeer, in het gemeentehuis dat weer volstroomt met collega’s en aan de stroom kinderen die na een lange zomervakantie weer naar school gaan. De vakantie is voorbij.
Bij dat dat normale leven hoort vaak, naast werken of naar school, weer bijtijds naar bed, ook weer wat gezonder leven. In de vakanties gunnen we onszelf net iets vaker een ijsje, een frietje of een pizza. We gaan wat vaker voor een makkelijke maaltijd, logisch; het is per slot van rekening vakantie. Maar deze maaltijden zijn vaak iets ongezonder. Meer vet, meer suiker en meer zout. Ook het sporten schiet er deze weken vaak bij in. Maar nu de vakantie voorbij is letten we weer op. Er komt meer groente en fruit op tafel en je ziet weer meer hardlopers en mountainbikers in het bos. Het wijntje verdwijnt weer naar het weekend.

Gezond en duurzaam

Maar wat is dat nou precies, gezond leven? Aardappels, vlees en groente? Zijn aardappels eigenlijk wel gezond of zitten er veel koolhydraten in? Is het beste ontbijt een boterham met appelstroop of yoghurt met granola en fruit?
In Ede proberen wij onze inwoners op verschillende manieren meer te leren over gezond en duurzaam eten. Zo heeft bijna elke school een moestuin op school en leren leerlingen over voedsel. Ook doen er in Ede een aantal restaurants mee met het project Restaurants van Morgen, waar het personeel leert over een duurzame manier van gerechten maken en hoe je zo min mogelijk voedsel verspilt.
Het World Food Center wordt een plek waar dit straks allemaal samenkomt, een plek waar kinderen, ouders en grootouders op een leuke en leerzame manier leren over de wereld van voedsel. Voedsel is een belangrijk thema voor Ede.
Zoals we ons bezig houden met onder meer verkeer, natuur, duurzaamheid, gezondheidszorg en nog veel meer, doen we dat ook met voedsel. Op die manier werken we samen aan meer kennis over duurzaam en gezond voedsel, aan minder voedselverspilling en welke keuzes we hierin moeten maken.
@LeonMeijer_
Wethouder Leon Meijer over de rol van voedsel in Ede. 
Verscheen eerder in Ede Stad.nl