Categorieën
Nieuws en updates

Shared Studio Portal start 3 oktober op World Food Center

Interactie en food in een reizende container
Kunstenaars, wetenschappers, bestuurders, buurtbewoners en food-ondernemers van over de hele wereld, die met elkaar praten, lachen, werken en innoveren in een persoonlijke en compacte setting. Vanaf 3 oktober opent de Shared Studio Portal – een grote omgebouwde zeecontainer – haar deuren op het terrein van het World Food Center in Ede.
“De Shared Studio Portal in Ede is één van in totaal 50 containers die verspreid over de hele wereld (van Mexico, Pakistan, Rwanda en Kenya tot en met New York, Berlijn en … Ede-Wageningen) intieme ontmoetingen mogelijk maken tussen mensen van allerlei pluimage”, zo vertelt Ron van der Sterren, als curator verantwoordelijk voor de inhoudelijke planning en invulling van de container op het WFC.
“Met deze mobiele ‘maakplaats’ die door Ede en Wageningen reist en bovendien verbinding legt met de hele wereld willen we gedurende de komende twee jaar de zichtbaarheid van cultuur in Ede en Wageningen vergroten. Het idee is gebaseerd op het wereldwijd bekende project Shared Studios van Amar Bakshi, met de bedoeling om de regio te verbinden met de wereld en met elkaar.” 

Wormholes
In dit project stappen mensen de zeecontainer binnen om vervolgens in contact te treden met mensen op een andere plek in de wereld die op hetzelfde moment in een vergelijkbare container staan. “Het doet denken aan het concept van de ‘wormholes’ bekend uit de science fiction, plaatsen die het mogelijk maken om in een keer een grote sprong te maken naar een andere plaats en tijd. En zo voelt het ook wel een beetje. Door de manier waarop de container is ingericht en het slimme gebruik van technologie ontstaat daadwerkelijk het gevoel dat je echt met de andere deelnemers, die dus aan de andere kant van de wereld kunnen zitten, in een en dezelfde ruimte zit. Afgelopen week hebben we al een aantal proefsessies gedaan, onder andere met schoolkinderen, en telkens opnieuw werd de ervaring als overweldigend beschreven.”
Op 3 oktober wordt de Shared Studio officieel geopend door Anne Janssen en Hester Veltman, wethouders van Wageningen en Ede. “Vervolgens hebben we dan op 4 oktober een open dag, waarbij iedereen die eens wil zien wat het is en hoe het werkt, bij ons kan komen kijken. Vanaf dan gaan er met regelmaat diverse groepen de container in om te spreken met andere deelnemers, elders op de wereld. De voorlopige agenda staat online maar we hebben de komende maanden nog heel veel plaats voor nieuwe ideeën en initiatieven.”
Food centraal
“We beginnen niet voor niets op het World Food Center”, vervolgt Ron van der Sterren. “Food is internationaal een universeel thema, verbroederend maar tegelijkertijd ook een thema waar veel over te doen is en waarover juist in onze regio enorm veel relevante kennis en ervaring is. In portal geven we die kennis ruimte in gesprekken, maar maken we het ook tastbaar via zogenaamde Shared Meals, waarbij je het gevoel hebt dat je samen met bezoekers aan de andere kant van de wereld aan één tafel zit.”
Inhoudelijk komt het onderwerp ook direct aan bod: “Op 5 oktober vindt de National Geographic Education Summit plaats en presenteren we vanuit Ede een aantal sprekers rondom het thema ‘voedselveiligheid en klimaatcrisis.”

“Twee weken later, op Wereldvoedseldag, 16 oktober, vindt op het WFC – in het kader van de Dutch Food Week, een conferentie plaats over de Circulaire Voedseleconomie, en daarbij zal ook via de Shared Studios contact worden gelegd met food-gerelateerde deelnemers in Nigeria, Kenya en Rwanda.”