Categorieën
Kennis Nieuws en updates

'Ga voor Kleur Lab': Nudging in supermarkt werkt

Uit onderzoek blijkt dat je iedere dag zo’n 200 voedselkeuzes maakt. Je beslist bijvoorbeeld wat je voor ontbijt wilt, welk eten je in je mandje stopt en of je nog een kopje koffie neemt. Het grootste deel van die keuzes gaat impulsief, automatisch en onbewust. Ze worden sterk beïnvloed door de voedselomgeving.
‘Ga voor Kleur Lab’ bij Dirk
Hoe sterk dat effect kan zijn werd aangetoond tijdens het ‘Ga voor Kleur Lab’. Een project gericht op het vergroten van de consumptie van groente en fruit, waarbij een supermarktfiliaal (Dirk) in Leidschenveen 6 weken lang werd omgetoverd tot een nudging-laboratorium.
Nudges zijn kleine duwtjes in de rug die het voor mensen makkelijker maken om bepaalde – in dit geval gezonde keuzes – te maken.
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) wil – in het kader van het Nationaal Preventieakkoord – de Nederlandse consumptie van groente en fruit verhogen en startte eind 2018 een  experiment naar de potentie van nudges in de supermarkt. Hieruit blijkt dat consumenten met een paar simpele nudges zijn aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.
Voor het experiment werd het Dirk-filiaal in Leidschenveen gedurende zes weken omgetoverd tot ‘Ga Voor Kleur Lab’. Groenten en fruit kregen, door subtiele aanpassingen in de winkelomgeving, een prominentere plek. Voor het eerst in Nederland zijn in een supermarkt zoveel verschillende nudges tegelijk getest. Het ging om zeven variaties, waaronder toegangspoortjes, winkelwagen-inlays en een gezond aanbod bij de kassa. De veranderingen in de verkoopcijfers zijn vergeleken met een controlesupermarkt van Dirk zonder nudges.

Het lab werd ontwikkeld en uitgevoerd door Food Cabinet i.s.m. de Vrije Universiteit van Amsterdam en in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).
Samen aan de slag
Na het succesvolle experiment roept het NAGF andere supermarkten op om ook aan de slag te gaan en nudging in te zetten om de groente-en fruitverkoop gedurende een langere periode te stimuleren.

Meedoen?
De komende periode wordt er gewerkt aan een vervolg op het Ga voor Kleur Lab waarbij nudging ook op andere locaties zal worden ingezet om Nederlanders te helpen gezonder te eten.

Interesse? Neem contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of Karin Bemelmans via bemelmans@nagf.nl