Categorieën
Nieuws en updates

Gemeente Ede pakt voedselverspilling aan

In Ede schenken vier supermarkten hun voedseloverschotten aan zes maatschappelijke organisaties. Zij bereiden met deze overschotten maandelijks 750 maaltijden voor eenzame ouderen, mensen in armoede of met een drugsverleden. De organisaties, zoals het Westhoffhuis en zorgboerderij het Wekeromse Zand, zijn blij met het voedsel en kunnen daardoor de prijs van een maaltijd laag houden.

Stichting Voedselsurplus heeft de supermarkten en organisaties aan elkaar gekoppeld, met steun van gemeente Ede. Onderdeel van het initiatief is ook dat de koks die met het voedsel werken een cursus krijgen om het eten op een veilige manier te verwerken tot een gerecht. Wethouder Hoefsloot reikte vanochtend aan het einde van cursus het voedselveiligheid (HACCP) certificaat uit aan de deelnemers. Daarnaast ontvingen de supermarkten deurstickers en schapkaarten van de wethouder. Daarmee kunnen zij aan klanten laten zien dat ze voedselverspilling willen voorkomen. De Aldi in Lunteren, Plus in Bennekom, Coop in Wekerom en Jumbo Stadspoort in Ede doen mee aan dit project. “Ik vind het mooi dat we in Ede niet alleen voedselverspilling voorkomen, maar tegelijkertijd zorgen dat maatschappelijke organisaties nog beter voor onze kwetsbare inwoners kunnen zorgen” aldus wethouder Hoefsloot.

Goedkope maaltijden voor meer mensen

Het Westhoffhuis in Lunteren heeft om de week een open maaltijd waar zo’n 35 mensen uit de buurt komen eten. Beheerder Ad Beckers van het Westhoffhuis: “Met de donaties kunnen we de prijs van de maaltijd laag houden zonder aan kwaliteit in te boeten en bereiken we meer mensen”. Ook Eunice Heije van zorgboerderij het Wekeromse Zand is blij met de donaties en de cursus ‘Voedselveilig werken’. In de zorgboerderij worden mensen die verslaafd zijn geweest voorbereid op zelfstandig wonen en werken. “Onze bewoners helpen mee met het ophalen van het voedsel en het bereiden van de maaltijden. Daardoor zien ze waarom het belangrijk is om voedselverspilling te voorkomen en hoe je met voedsel moet omgaan in de keuken”. De vier andere maatschappelijke organisaties die meedoen zijn Buurthuis de Meerpaal in Ede, sociaal cultureel centrum ’t Laag in Bennekom, bewoners Baronie in Bennekom en zorgboerderij Stichting Betach in Wekerom.

We zoeken meer deelnemers!

Wethouder Hoefsloot is blij met de samenwerkingen en hoopt dat er nog meer volgen. “Als we zien hoeveel voedsel er nog wordt verspild, dan is dit pas een begin”. Stichting Voedselsurplus zoekt in opdracht van gemeente Ede nog meer supermarkten en maatschappelijke organisaties die deel willen nemen aan dit project. Geïnteresseerden mogen contact opnemen met Stichting Voedselsurplus door een e-mail te sturen naar