Categorieën
Nieuws en updates

Wonen op World Food Center – meet the architects

Een belangrijk onderdeel van het World Food Center is de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen. We stellen alvast de architecten aan je voor.

Het gebied van het World Food Center is ongeveer 60 voetbalvelden groot. Het gedeelte waar woningbouw komt, wordt opgedeeld in diverse wijken. Het gaat om een mix van huizen met een eigen of gedeelde tuin en appartementen. Aan de kant van het bos komt de Veluwenatuur tussen de huizen door. Dichter bij het hart van het gebied hebben de wijken juist een meer stedelijk karakter. De eerste woningen worden gebouwd aan de rand van het Sysseltse bos en liggen op het hoogste punt van het World Food Center. Je geniet hier op veel plekken van vrij zicht op de wijk en omgeving. Op dit eerste bouwveld voor wonen wordt er momenteel hard gewerkt aan de eerste schetsen.

MIX architecten
MIX architectuur is een landelijk opererend architectenbureau waar 24 professionals werken. Directeur Reinier Ubels vertelt wat de visie van MIX is. “Wij zijn met name actief in uitgesproken woningbouwplannen en vieren dit jaar ons 15 jarig jubileum! Wij willen onze leefomgeving verrijken met optimistische, vriendelijke en duurzame architectuur. Om dit te bereiken zetten we ons enthousiasme en vakmanschap in zodat onze dromen worden vertaald in een gebouwde werkelijkheid.”

Ubels vervolgt: “wij voelen ons als architectenbureau uit Ede nauw betrokken bij de toekomstige ontwikkeling van onze gemeente en zijn trots op het feit dat we een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van het World Food Center. Op dit moment werken we aan het ontwerp van appartementen langs de bosrand van de Sysselt. Een prachtige, uitdagende opgave waarbij de ambities van het World Food Center en de natuur van de Veluwe elkaar versterken en fantastische inspiratiebronnen zijn voor het ontwerp van de woningen. Op alle schaalniveaus vormt het beleefbaar maken van het omliggende landschap een belangrijk ontwerpthema.

De Zwarte Hond
De Zwarte Hond is een ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en strategie met vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen. “Onze ontwerpen zijn logisch en vanzelfsprekend, alsof ze al lang bestaan”, legt creatief directeur Jeroen de Willigen uit. “Altijd zijn het plekken die het hart raken, omdat ze de opdrachtgever én de wereld dienen. We combineren vakmanschap met maatschappelijk engagement.
De grote kracht van ons bureau zit in onze expertise op alle schaalniveaus, van stoel tot stad. We creëren daardoor leefomgevingen die betekenis hebben voor stad en regio. Dat geldt ook voor het World Food Center.”

De Zwarte Hond deed al in 2011 onderzoek naar de verdere ontwikkeling van de zone Ede-Wageningen als verbindende kennisas in de regio Foodvalley. Het veelzeggende motto van deze studie: ‘Verbinden en ontmoeten’. Jeroen de Willigen trok dit motto door in de structuurvisie en een aantal stedenbouwkundige plannen. Op basis hiervan wordt een prachtige nieuwe plek ontwikkeld waar die verbinding en ontmoeting daadwerkelijk kunnen plaatsvinden, met een aantrekkelijke mix van wonen, werken en ontspanning, op loopafstand van het nieuwe station.

In dit nieuwe stadsdeel aan de rand van de Veluwe gaan we nu ook woningen ontwerpen. De huizen komen aan de Sysseltse zoom te liggen: een ontspannen stedelijk woonmilieu in het groen. De Willigen: “Al sinds 2016 zijn we als stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkeling van het World Food Center. We zijn blij dat we nu ook als architect aan de slag mogen gaan.”