Categorieën
Blog We Are Food

Dat de crisis een grote impact op de evenementenwereld heeft, is duidelijk. Toch is Timo Kruft, eigenaar van evenementenbedrijf TeKa Groep, vooral dankbaar.

Timo Kruft: Versnellende vergroening geeft hoop

Timo Kruft: Versnellende vergroening geeft hoop

“Ik ben de slechtste huisman ter wereld en kan niet koken. Maar ik heb wel veel met natuurlijke producten en duurzaamheid”, lacht Timo Kruft, eigenaar van TeKa Groep, een grote speler in de evenementen- en horecabranche. “Ik schrik regelmatig als ik zie waar producten vandaan komen. Die consumerende markt gaat me tegenstaan. Soms schaam ik mezelf tegenover mijn kinderen. Kijk hoeveel we opmaken. Als ik met mijn bedrijf op kleine schaal het verschil maak, word ik daar heel blij van.”

Waardering voor Nederlandse producten
“We halen knoflook uit China en verhuizen onze knoflook weer terug. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Waar is de waardering voor Nederlandse producten? We zijn door al het reizen onze eigen keuken vergeten. De Hollandse keuken is zoveel meer dan stamppot met boerenkool en worst.” Sinds Timo zich verdiept in duurzaamheid ziet hij het als zijn verplichting wat terug te doen. Met de ruim 1800 particuliere en zakelijk events die TeKa Groep jaarlijks faciliteert, kan hij dat verschil op gebied van eten en drinken ook maken.

De TeKa Groep is een toonaangevende speler in de Nederlandse evenementen- en horecabranche. Met het beheer over 20 evenementenlocaties faciliteren zij jaarlijks honderden evenementen. Om hun kwaliteitsstempel op elk evenement te garanderen, heeft Teka Groep alles in eigen beheer. Van AV-bedrijf Alpha in Apeldoorn tot de 20 eventlocaties door heel Nederland. Daar kan eigen catering niet in ontbreken. En als je zoiets dan toch opstart, waarom dan niet breed toegankelijk? En dus is de TeKa Groep ook actief in catering en beheert het bedrijf lunchrooms, restaurants en daghorecalocaties.

Verbinding tussen boer en consument
Op alle locaties werkt het bedrijf zoveel mogelijk met Nederlandse producten. “Omdat wij sterk in de korte keten geloven, werken wij het liefst met Nederlandse producten rechtstreeks van de boer. Om de tussenschakels zoveel mogelijk te beperken, zijn we gestart met streekproductenplatform PuurDichtbij voor de levering van verse producten aan particulieren en catering voor evementen. Het initiatief verbindt boeren met hun omgeving. De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten en de consument of gast geniet van lokale specialiteiten. Net zoals vroeger.”

Kies voor de korte keten
“Ik geloof in food, ontwikkeling, duurzaamheid en de samenwerking daarin. Daarom is Teka Groep sinds medio 2019 gevestigd in de Mauritskazerne. De clustering van innoverende foodbedrijven op het World Food Center kan mooie vernieuwingen teweegbrengen. Het gaat om de kleine samenwerking onderling, elkaar iets gunnen.” Zo kijkt Timo ook naar het grote voedselvraagstuk: ‘Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?’. “Je moet het kleiner maken. Van de wereld, naar Nederland, naar je eigen regio. Ik ben overtuigd van de korte keten. Daarmee leg je minder druk op landen waar ze het voedsel zelf nodig hebben. Waarom eet ik onbeperkt en iemand in een derdewereldland niet? Als we niet ingrijpen, wordt dat verschil steeds groter. We moeten keuzes maken. Het wordt tijd dat we onze verantwoordelijkheid pakken. Het moet slimmer, maar niet ten koste van de natuur.”

Daadkracht en dankbaarheid
In maart 2020 stond de eventwereld plots op z’n kop. Van grootse bruiloften en congressen naar een lege agenda. Van een tekort aan medewerkers naar flink wat ontslagen. De coronacrisis heeft TeKa Groep hard geraakt, maar hetgeen waar Timo’s hart sneller van gaat kloppen is juist in stroomversnelling gebracht. “De crisis heeft een grote impact op ons bedrijf. Maar ik kijk vooruit, niet achteruit. Als ik alle vogels buiten weer hoor, geeft dat hoop. Het is tijd om ons te herpakken en grote duurzame vraagstukken op te lossen. De economische crisis vertraagt de ontwikkeling maar versnelt de vergroening. Voor die transitie ben ik dankbaar. Ons initiatief PuurDichtbij was nooit zo snel gegroeid zonder crisis. De producten van de boer zijn ongekend populair. Mensen willen terug naar de basis en weten waar hun product vandaan komt. Die beweging was er al, maar zit nu in een opmars. En natuurlijk gaan we straks weer reizen en eten we nog wel eens een aardbei uit Spanje. Maar de balans komt terug. Die was zoek. Deze tijd geeft een leuke dynamiek. Iedereen is weer dankbaar. Hetzelfde geldt voor mij. Ja, het zijn zware tijden voor ondernemers, maar deze duurzame transitie geeft me veel voldoening.”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief