Categorieën
Blog We Are Food

ICR3ATE brengt concepten en ideeën tot leven

ICR3ATE brengt concepten en ideeën tot leven

Sinds een half jaar is het ‘prototyping’ bedrijf ICR3ATE – ‘Getting Things Prototyped’ gevestigd in Roots Innovation Hub op het World Food Center. De 5 man sterke formatie is gespecialiseerd in mechanica en elektronica en ‘materialiseren ideeën en uitvindingen naar tastbare prototypes’. Een bijzonder bedrijf dat letterlijk concepten tot leven brengt.

Wie de kleine technische ruimte van ICR3ATE binnenstapt, wordt overdonderd door de veelheid aan techniek. Batterijen, printplaten, sensoren, schakeltjes, snoertjes. Een robothand, computers en bakken vol onderdeeltjes. Het ritmische gezoem op de achtergrond komt van de 3D-printers die onderdelen maken voor één van de projecten van het bedrijf van Manfred van der Voort.

Met een achtergrond in elektronica, technische computerkunde, 3D-modeltechniek en meubelmakerij kun je de interesses van Manfred gerust breed noemen. Toch staat als een paal boven water dat het verbinden van creativiteit en techniek zijn grote passie is. En dat is precies er dagelijks bij ICR3ATE gebeurt. Op het World Food Center, tussen alle foodbedrijven en de toekomstige Experience voor consumenten, voelt Manfred     zich prima thuis. Hij komt immers uit een tuindersfamilie en zijn vader werkte als onderzoeker voor de Wageningen Universiteit.

De waarde van prototypes
ICR3ATE helpt startups, MKB’ers, corporates en overheidsorganisaties die hun product of dienst willen materialiseren. Of simpel gezegd; een productconcept omzetten in een volledig werkend prototype. “Soms is het voor bedrijven lastig om een nieuw concept uit te leggen naar potentiële klanten of investeerders”, zegt Manfred. “Dat is waar wij een belangrijke rol kunnen spelen. Met onze technische kennis en praktische vaardigheden, kunnen wij bijna alle ideeën tot leven brengen. Eigenlijk zijn wij denkende doeners”.  

De creatieve technici van ICR3ATE hebben de afgelopen jaren meerdere grotere en kleinere opdrachtgevers succesvol op weg geholpen, zoals bijvoorbeeld Univé, HAN en Citizen Science voor de Gemeente Ede.

Samenwerking met StartHub Wageningen
Sinds 2018 werkt ICR3ATE samen met StartHub Wageningen, een startup incubator voor studenten en PhD’s van de Wageningen University & Research. ICR3ATE helpt de StartHub-studenten met het uitwerken van hun concepten. Bijvoorbeeld door als vraagbaak te fungeren in de Expert Carrousel Bootcamp. Studenten krijgen dan de kans om experts op verschillende vakgebieden vragen voor te leggen die hen helpen in hun plannen. Maar ook wanneer studenten daadwerkelijk een startup beginnen, kan ICR3ATE voor hen een prototype ontwikkelen.

Sterke connectie met voedsel
De prototypers van ICR3ATE hebben inmiddels een aardig track-record met een uitgebreid portfolio aan klanten en opdrachten. Tussen die opdrachten zitten ook steeds meer food-gerelateerde projecten. Zoals bijvoorbeeld de ‘sensorische oortags’ voor koeien in opdracht van Cowmas. “Hoewel we niet de focus op één sector hebben, is de voedsel-sector voor ons wel heel aantrekkelijk. En met de keuze voor World Food Center als vestigingslocatie zitten we te midden van een groeiende community van bedrijven die allemaal werken aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Daarbij kom ik uit een tuindersfamilie en werkte mijn vader jarenlang als onderzoeker aan de Wageningen Universiteit”.

Dat samenwerking binnen een community vruchten afwerpt, weet Manfred als geen ander. Zo is softwareontwikkelaar Track32 al langere tijd partner en brachten zij onlangs de whitepaper ‘The Art of Prototyping’ uit. Ook sluit hij niet uit dat er in de nabije toekomst met andere Roots-bedrijven wordt gewerkt aan nieuwe innovatieve producten.

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief