Categorieën
Blog We Are Food Nieuws en updates

Alessia Capurso studeerde een paar jaar geleden af aan de Wageningen Universiteit. Inmiddels laat ze Ede genieten van haar oesterzwammen.

Er groeien paddenstoelen in ROOTS. En ze zijn nog lekker ook!

Alessia Capurso studeerde een paar jaar geleden af aan de Wageningen Universiteit. Inmiddels laat ze Ede en omgeving genieten van haar zelfgekweekte oesterzwammen. Ik bezocht haar om dit mooie verhaal vast te leggen. Maartje Kuperus – werkt freelance als fotograaf en tekstschrijver voor het World Food Center.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ik ontmoet Alessia in haar bedrijfsruimte in ROOTS. Voor ze me een rondleiding geeft in het kweekgedeelte begint ze enthousiast te vertellen: “na mijn studie bos- en natuurbeheer werkte ik als consultant. Door corona en thuiswerken merkte ik dat een kantoorbaan niet bij me past. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in tuinieren, duurzaamheid en voedselproductie. Dat zette me aan het denken: wat zou ik zélf kunnen produceren, zonder dat ik grond tot mijn beschikking heb? Iets wat lokaal én duurzaam te kweken is. Het antwoord volgde al snel via vrienden: paddenstoelen!”

Het ideale product 
De eerste batch zwammen kweekte ik in ons studentenhuis. Dat is het leuke van paddenstoelen, ze vragen allemaal slechts een vochtige ruimte die niet extra verwarmd hoeft te worden. Ik verkocht ze aan onze medestudenten en dat ging zo goed dat ik de sprong naar een eigen bedrijf heb gewaagd, zo ontstond Urban Funghi.”Van idee naar realisatie

Wageningen Universiteit kent een Startup Incubator, zijn bieden tools en consultants aan starters. “Ik heb veel aan hen gehad, zo gaven ze me ook de tip om naar deze bedrijfsruimtes te kijken. Een gouden greep, hier vond ik de ruimte en vrijheid om rustig starten en waar nodig te kunnen uitbreiden. Daarnaast heeft de locatie een centrale ligging en is het zeer betaalbaar voor starters.

Op het terrein is een grote groep van lokale ondernemers en producenten actief. We zijn hier gekomen in coronatijd. Er zijn daarom minder bijeenkomsten waar we elkaar kunnen ontmoeten. Toch werken we met een paar ondernemers uit het gebouw samen. Zo levert een van de bedrijven sensoren om de luchtvochtigheid bij de paddenstoelen te meten. Ook combineren we met andere producenten leveringen naar restaurants. Er zit hier veel potentie, we zijn allemaal jonge startende ondernemers.”

Vier seizoenen rond
“Urban Funghi draait nu bijna een jaar. We leveren oesterzwammen aan restaurants en particulieren. Deze laatste groep bedienen we het liefst via markten en boerderijwinkels, verenigd in StreekWaar, een vereniging van lokale producenten en lokale afnemers. De verkoop op de markt in Wageningen is echt een succes, mensen proberen daar graag nieuwe dingen en staan open voor bijvoorbeeld paddenstoelen als alternatief voor vlees. Sinds kort zijn we ook te vinden op de markt in Ede, al zijn mensen daar iets terughoudender.”

Ambitie
Alessia neemt me mee naar de kweekruimte, ze laat me diverse soorten oesterzwammen in groei zien, prachtige grijze en gele zwammen. Fris en geurig.
“Mooi he? Ik zou graag de regio met meer soorten paddenstoelen laten kennismaken. We willen uitbreiden met shiitakes en koningsoesterzwammen. Ook willen we ons eigen substraat maken; we zijn net gestart met het ombouwen van een van de ruimtes voor substraatproductie. Verder gaan we kijken naar het maken van substraat uit afvalmateriaal, zoals het koffiedik van restaurants. Dit draagt ook bij aan recycling.

In de omgeving is veel interesse voor lokaal geproduceerd voedsel. Onze oesterzwammen worden in de horeca veel gebruikt vanwege hun smaak en structuur, maar ook als vleesvervanger. Zo kun je in verschillende horecagelegenheden in Ede en Wageningen al bitterballen of shoarma bestellen, gemaakt van onze oesterzwammen. Daar ben ik trots op!”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief