Categorieën
De grondleggers van morgen

Op het terrein van het World Food Center vinden we niet alleen startups. Ook andere (food- en agrigerelateerde) bedrijven vinden hier hun plek.

MaGie Creations vindt verbinding op WFC-terrein

Vestigen op het World Food Center opent deuren. Toen Madeleine Gielens van MaGie Creations hoorde wat het WFC-terrein jonge organisaties biedt, was ze al snel overtuigd. “Het is betaalbaar om hier te zijn en toch kan er van alles.”

Inspirerende werkplek

World Food Center is een ideale locatie voor start-ups.Het terrein is dé food-ontmoetingsplek voor consumenten, bedrijven en kennisinstellingen. Madeleine vertelt waarom ze weet dat MaGie Creations hier thuis hoort.

Een nieuw leven voor bier 

MaGie Creations houdt zich bezig met het herbestemmen van biergraan van feed naar food. Nu wordt het restproduct van de bierbrouwer – ook wel bierbostel – vooral gebruikt als veevoer. “Wij maken er liever voedsel van. Als je bierbostel goed conserveert, kun je er van alles mee: brood en koekjes bakken, vleesvervangers maken en meer”, vertelt Madeleine. “Het is dus een goede reststroom voor voeding.”

Daarom startte Madeleine vijf jaar geleden haar bedrijf MaGie Creations. Eerst gewoon thuis, in de achtertuin. Haar personeel werkte vooral vanuit huis. Die werksituatie ontgroeide MaGie Creations letterlijk en figuurlijk. “Het was tijd voor een plek om te ontmoeten en experimenteren. Onze behoefte verandert vaak en een werklocatie moet dat faciliteren.”

Doorgroeimogelijkheden op WFC

Het World Food Center kwam op precies het juiste moment op Madeleines pad. “WFC organiseerde een wedstrijd voor start-ups. Je kon een jaar lang gratis huren winnen op het terrein. We hebben de wedstrijd niet gewonnen, maar ik besloot toch een kamer te huren. Want na een rondleiding wist ik het meteen: dit is de plek voor ons.” Die kamer werd al snel een hele verdieping.

MaGie Creations heeft een kantoor op het WFC. Ook is een oude douche in de kazerne omgebouwd tot keuken met laboratorium. “Er is volop ruimte om uit te breiden en bij te sturen. De locatie groeit gewoon met ons mee.”

Propositie voor start-ups

De mogelijkheden op het WFC zijn dus bijna eindeloos. In het bijzonder de propositie voor start-ups overtuigde Madeleine uiteindelijk te verhuizen. “Als nieuw bedrijf heb je beperkte financiële middelen. Het is betaalbaar om hier te zijn en toch kan er van alles. Niet alleen met de locatie zelf, maar ook in de omgeving. Dat zie je niet vaak.”

Bereikbaarheid en mederwerkerstevredenheid

De potentie van de locatie is niet de enige reden dat Madeleine het WFC koos. Veel van haar technici komen uit Wageningen. MaGie Creations is daarmee een aantrekkelijke werkgever in de buurt. “Het is voor iedereen fijn dat we samenkomen op een plek dichtbij huis.” Dat draagt bij aan de medewerkerstevredenheid.

Met Wageningen Universiteit om de hoek gaat werven van personeel ook makkelijker. Dat is waar het grootste deel van Madeleines nieuwe medewerkers uiteindelijk vandaan komt. Bovendien is MaGie Creations goed bereikbaar voor iedereen die van wat verder weg komt. Het WFC ligt in een prachtig wandelgebied en toch vlakbij snelwegen, de universiteit en voorzieningen.

Een hechte community

MaGie Creations is te vinden in de ROOTS Innovation Hub. Dat is de plek in het WFC waar start-ups bij elkaar komen. In twee voormalige kazernegebouwen bestaat een mooie community van jonge bedrijven die zich richten op food-innovatie. “De organisaties op dit terrein staan voor elkaar open. We hebben vaak contact met elkaar”, legt Madeleine uit. “De lijntjes zijn daardoor ook kort.”

MaGie Creations haalt de maximale waarde uit de organische reststroom bierbostel. Er zijn genoeg innovatieve bedrijven die hetzelfde proberen met diverse reststromen, of die zich op een andere manier bezighouden met transformeren van een voedselketen. “We leren van elkaar. Daarom sparren wij graag met bedrijven op het WFC. Niet alleen over hoe zij dezelfde processen aanpakken, maar ook over kansen om elkaar te versterken.”

Netwerk van bedrijven

Start-ups, scale-ups én gevestigde bedrijven op het World Food Center werken samen aan het wereldvoedselvraagstuk. Madeleine is blij te zien dat het WFC die connecties stimuleert. “Er worden bedrijfsbezoeken en netwerkmomenten georganiseerd”, vertelt ze. “Er is vanuit het WFC zelfs een barbecue opgezet om elkaar te leren kennen.”

MaGie Creations werkt nu al samen met een aantal andere bedrijven op het terrein. “We zijn in gesprek met Multiflour, maar ook BPD en het World Food Center zelf weten ons te vinden.” WFC vindt ze een hartelijke organisatie waar echt interesse is in wat zij doet. “Het persoonlijke contact met WFC is altijd prettig. We voelen ons thuis.”

Samenwerken aan food

Nederland produceert zo’n 560 kiloton biergraan op jaarbasis. Madeleine wil binnen 5 jaar tenminste 11 kiloton biergraan in de voedingsmiddelenindustrie behouden. “Het wordt nu bijna helemaal afgewaardeerd naar veevoer. Dan doe je geen recht aan die reststroom: die heeft meer waarde”, legt Madeleine uit. “Verspilling is nog altijd een probleem. We moeten beter omgaan met wat we hebben. Anders blijft er geen planeet over.”

Met andere foodstart-ups op steenworp afstand weet Madeleine dat er ruimte is om van elkaar te leren. “Voor innovatieve ondernemers is er elke dag een nieuw probleem. Een probleem dat een ander misschien al heeft opgelost. Afkijken bij elkaar helpt iedereen vooruit. Zo hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.”

De foodsector transformeren

Toch zou Madeleine naast de start-ups ook de grote jongens graag op het World Food Center zien. “Voor impact is volume nodig. Het opschalen van zo’n reststroom – en dus een sector compleet transformeren – kan alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan.”

Daarom hoopt Madeleine dat meer innovatieve ondernemers in de foodsector realiseren dat samenwerking goud oplevert. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen op het World Food Center!

Meer weten? Bel gerust!

Dit terrein heeft food-organisaties zoveel te bieden.”

Louis de Boer

+31 6 54754488
l.boer@bpd.nl

Ik leid je met veel plezier rond op deze prachtige plek.”

Sander van de Pol

+31 6 52385418
sander.van.de.pol@ede.nl