MultiFlour maakt van de Mauritskazerne een proefkeuken voor plantaardig eiwit

In de vernieuwde Mauritskazerne timmert Multiflour aan de weg met de ontwikkeling van innovatieve plantaardige producten. We spraken met oprichter René van der Veen, compagnon Michel Hermans en medewerkers Merel Lancee (projectmanager) en Ramona Rinne (customer service) over hun bedrijf en hun product FabaTex®60

Tekst gaat verder onder de afbeelding

René: “ik heb altijd gewerkt in de voedselindustrie. Na mijn studie aan de Wageningen Universiteit heb ik in de wereldwijde graanhandel gezeten. Uiteindelijk kwam ik terecht in de bloem en meel-industrie. Op een bepaald moment dacht ik: dit kan beter, slimmer, anders.

Tien jaar geleden startte ik dan ook mijn eigen bedrijf. Ik ben begonnen met bijzondere graansoorten op de markt te zetten, zoals spelt, emmer, etc. In die periode kwam duurzaamheid in opkomst; er is steeds meer vraag naar lokaal geteelde producten. In de granen moet je bij ‘lokaal geteeld’ overigens denken aan Noordwest-Europa. Vanuit de granen zijn we ook verdergegaan met peulvruchten. Die worden ook grotendeels in Europa geteeld en we verhandelen deze in de Benelux. Vanuit de peulvruchten maakten we de stap naar plantaardige eiwitten.”

Een hoofdrol voor de veldboon

“We gebruiken voor onze plantaardige eiwitten de veldboon uit Duitsland. Deze boon is familie van de tuinboon en is goed te telen. De oogsten geven een goede opbrengst en de boon levert hoogwaardige eiwitten. Precies wat we nodig hebben. Onze partners halen deze eiwitten uit de boon en wij maken hier ons product van: FabaTex®60.

Hoe we dat doen? We veranderen mechanisch de structuur van het eiwit. Hierdoor ontstaat een product dat het vleesgevoel nabootst. FabaTex®60 wordt gebruikt in plantaardige producten. Deze maken we overigens niet zelf. Onze partners, producenten van plantaardige producten, maken er lekkere vleesvervangers van.”

Innovatie en ontwikkeling

“Michel en ik kennen elkaar een jaar of zeven. We zijn altijd bezig met innovatie, FabaTex®60 hebben we samen ontwikkeld. We zijn steeds op zoek naar reststromen, we zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken naar de koek die overblijft na het persen van olie. Daar zitten ook eiwitten en vezels in. Bijvoorbeeld zonnebloemeiwit, pompoeneiwit of raapzaadeiwit. We werken graag met alternatieve grondstoffen en niche markten.”

Merel: “veel van onze klanten zijn op zoek naar duurzame grondstoffen. We helpen ze graag bij die zoektocht. Ook bieden we onze producten aan om hybride vleesvervangers te produceren. Bv, 30% vlees en 70% FabaTex®60. Zo krijgt het vlees een hoger eiwitgehalte én wordt er minder vlees geproduceerd.”

“Alle benodigde documentatie en certificaten verzorgen we uiteraard ook voor hen”, vult Ramona aan. “We leveren een complete grondstof met daarbij alles wat men aan papieren nodig heeft.”

Een broodje hamburger

Michel: “het is een heel bewuste keuze om hier op het terrein van het World Food Center te zitten. Ik werk ook voor twee andere bedrijven. Zij werken allebei ook met duurzame ingrediënten, dat is toch wel de rode draad in mijn werk. Een van deze bedrijven is gevestigd in Bergen op Zoom, waar organisaties, startups en het onderwijs veel samenwerken. Op zich een interessante constructie, maar wij hebben toch gekozen voor het World Food Center. Door de centrale ligging en een grotere interactie tussen startups en bedrijven is dit voor ons de ideale plek.

En last but not least: bij ons in de Mauritskazerne wordt binnenkort een foodkeuken gebouwd, dat is precies wat we zoeken. Zo kunnen we onze producten testen en uitproberen. We maken nu vaak lunchafspraken bij klanten. Dan geven we een presentatie over concepten en marketing en ondertussen bereiden we bijvoorbeeld een broodje hamburger om ons product te laten proeven. Dat werkt heel fijn. En het mooie: dat kunnen we hier straks ook!”