Blog 9: Bomen, wortels en hout

In een aantal blogposts vertelt Bart Janssen, landschapsarchitect bij de gemeente Ede, ons meer over de specifieke elementen van de gebiedsontwikkeling van een uniek gebied: het World Food Center. Dit keer vertelt Bart je meer over het hergebruiken van gekapte bomen.

Bomen zijn belangrijk
“We vinden bomen en ander groen op het terrein erg belangrijk” begint Bart. “Bomen horen hier ook echt thuis. Helaas hebben we toch een aantal bomen moeten kappen, soms ontkom je er niet aan. De bodem was her en der flink vervuild en op het terrein lagen nog een aantal niet gesprongen explosieven uit WOII. We konden dit helaas niet allemaal ruimen zonder de bomen te verwijderen. Om het terrein als veilig woon- en werkgebied te kunnen gebruiken moest er op delen worden gesaneerd.

Inmiddels is de vervuilde grond gesaneerd. De bomen en wortels die over zijn, gaan we voor een deel hergebruiken.”

Wortels als voeding voor de natuur
Veel CO2 wordt opgeslagen in hout, dus in bomen en wortels. Bij bijvoorbeeld het verbranden van hout komt CO2 weer vrij. Mede daarom is er door het rijk een bossenstrategie opgesteld. Meer ruimte voor bos en bomen, waardoor we meer CO2 vast kunnen leggen in het hout. Om CO2 vast te houden, is aanplant van nieuwe bomen en het gebruik van bestaand hout een belangrijk onderwerp.

De wortelstelsels van de bomen die gekapt zijn, zijn groot. Soms wel twee meter in doorsnede. Er zit dus ook best veel CO2 in opgeslagen. Daarnaast zitten de wortels vol met insecten, schimmels en bodemleven die passen bij deze plek. Vanuit ecologisch oogpunt houd je het genetisch materiaal in en rond de wortels op het terrein, zowel de schimmels als het hout. Dood hout is belangrijk voor de natuur, dus laten we natuur zijn gang gaan. De wortels geven in een heel langzaam afbraak- of rottingsproces voedingsstoffen af aan de bodem, daarom gaan we ze hergebruiken. Het is immers zonde om nieuwe spullen of voeding hiernaartoe te halen, terwijl we het hebben liggen.

We gaan deze wortelstelsels gebruiken als natuurlijke barrière richting Parklaan. Een soort muur van wortels op zijn kant. Hiermee scheiden we ook de Parklaan af van de gerestaureerde stormbaan straks. Op deze barrière groeien ook weer planten en langzaam zal het vergaan. Goed voor de natuur dus! Ook op de steilrand richting het Sysseltse bos laten we dood hout liggen, om langzaam te vergaan. Het dode hout helpt ons ook om mensen te sturen: we kunnen met stammen en takken routes begeleiden, of juist onmogelijk maken. Daarnaast kan los hout voor vogels een fijne plek zijn om te schuilen, voedsel te zoeken of (als het rustig genoeg is) te nestelen.”

Speeltoestellen van eigen bodem
“De acacia’s die we hebben moeten kappen gaan we hergebruiken. Het is mooi hout, dat heel glad gemaakt kan worden. Het is te bewerken zonder dat er gevaar is voor splinters en daardoor heel geschikt om in te zetten als speelmateriaal. We zijn met een houtbewerker uit de buurt aan het kijken wat we er mee kunnen maken. Dit kan nog van alles worden; een schommel, een trapje of andere natuurlijke speelelementen voor in de nieuwe woonbuurten. We willen er mee starten als de bewoners er zijn. We gaan dan ter plekke samen aan de slag, een leuke buurthappening. Het heeft een circulaire benadering, maar het is ook een mooie manier om de betrokkenheid van de buurt bij de buitenruimte te vergroten. Zo maken we het samen leuk!”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief