ARTBASE, culturele verrijking voor het World Food Center

We nemen een kijkje in de toekomst. Vanaf een terras aan de mooie appelplaats, met een kop koffie op tafel, kijk je om je heen. Er fietst een echtpaar voorbij, ze rijden richting het bos en de hei. Links en rechts zie je de prachtige oude kazernes. Voor je tafeltje langs lopen groepjes toeristen, ze komen vanaf het station gelopen om de World Food Experience te bezoeken. Een schoolklas komt net uit ARTBASE, zwaaiend met de speurtocht die hen door het museum voerde. Verderop zitten bewoners van het terrein aan een picknicktafel te lunchen met de buren. Het terrein bruist!  Voedsel en cultuur gaan in dit nieuwe en levendige stadsdeel hand in hand.

Cultuur wordt naast voedsel een belangrijke factor op het World Food center-terrein. In de rechtervleugels van de statige Frisokazerne is een start gemaakt met dit toekomstplaatje, hier bevindt zich het Akoesticum, een nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater. In het andere deel van de kazerne staat een multimediaal en interactief museum gepland, over kunst in het algemeen en de drijfveren van Helene Kröller-Müller in het bijzonder; ARTBASE Ede. Matthijs Bouwman is projectleider/kwartiermaker bij de Gemeente Ede. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling en realisatie van ARTBASE. Op de plek waar het straks allemaal moet gebeuren, in de linkervleugels van de Frizokazerne, vertelt Matthijs over de plannen.

Matthijs: “In 2010 is besloten dat de Frisokazerne hier op het terrein van het World Food Center een culturele bestemming krijgt. Dit sluit mooi aan bij de visie voor dit hele terrein: een echte ontmoetingsplek worden. Cultuur en voedsel gaan elkaar hier vinden. In 2020 is door bureau Northern Light een prachtig masterplan gemaakt voor de invulling van de linkerkant van de Frisokazerne. De voorlopige (en wellicht definitieve) titel van het museum is ARTBASE. Het museum stelt het levensverhaal van Helene Kröller-Müller centraal, maar richt zich ook op haar drijfveren; identiteit, zingeving, idealisme en liefde. Hoe toepasselijk dat dit juist op deze plek gerealiseerd mag gaan worden. In Ede, de toegangspoort tot de Veluwe. Het Kröller-Müller museum staat immers ook op Edes grondgebied.”

Masterplan

Matthijs toont ter illustratie het masterplan voor ARTBASE, met prachtige visuals. Zo zien we ruimtes die zijn ingericht alsof je door een bosrijke omgeving loopt. Een multi-sensorische ervaring, passend bij Helene haar overtuiging dat je natuur (rust, sereniteit en grootsheid) nodig hebt om je te kunnen verliezen in de kunst. Maar ook ruimtes die een visuele vertaling zijn van haar licht- en schaduwkanten, of zalen waar je van top tot teen wordt ondergedompeld in een ruimtelijke documentaire, met projecties van wand tot plafond. Alle ruimtes doen ook wat met je éigen drijfveren. Het ziet er spectaculair uit.

Het masterplan schrijft over Helene Kröller-Müller: ‘gedreven door een zoektocht naar zingeving, heeft deze culturele infuencer avant la lettre een onuitwisbare indruk achtergelaten op de moderne kunst en de natuur en cultuur van de Veluwe. Vanuit het gedachtegoed ‘Spiritus et Materia unum’ (geest en materie zijn één) bracht zij, samen met haar man Anton, een verzameling van ‘bezielde’ kunst bijeen. In de collectie neemt het werk van Van Gogh een centrale plek in: met bijna 90 schilderijen van de schilder, is het de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld.’

Matthijs: “Je moet de visuals echt zien om te beseffen hoe bijzonder dit museum wordt. Helene Kröller-Müller was een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie vergaarde. Verwacht dan ook geen stoffig museum, ARTBASE geeft een kijkje in het levensverhaal van Helene en richt zich op haar zoektocht naar zingeving en reflectie. Haar leven en de manier waarop zij kunst verzamelde is een uniek verhaal dat verteld moet worden. Het museum wordt verrassend en eigentijds, echt een multimediale beleving. Alle plannen liggen klaar, we zijn nu bezig met partijen, fondsen en investeerders. Als we dat allemaal rond hebben kunnen we in 2024 een stichting oprichten. Het idee is om in 2025 toch wel echt ‘actie in de tent’ te hebben, ofwel qua verbouwen, of dat we open zijn!”

Culturele hotspot

“Ik kijk uit naar het eindresultaat, we willen op deze plek echt een culturele hotspot realiseren. We hebben het Akoesticum, straks de nieuwe World Food Experience, horeca, de appelplaats, het station. Al die publieksfuncties moeten elkaar gaan versterken. Verrijking van de stad Ede als toegangspoort tot de Veluwe. Je moet je voorstellen: je loopt straks vanaf het station het parkplein op, aan je rechterhand liggen twee schitterende kazernes. Tussen de kazernes een prachtig plein, waar van alles gebeurt; terrasjes, gezelligheid. Dan heb je echt iets supergaafs. En realiseer je: je staat hier ook binnen 10 minuten in het bos. De stap naar de Veluwe is heel dichtbij. Het is een unieke plek in Nederland, ik denk dat bijna nergens verstedelijking en natuur zo dicht bij elkaar liggen. Dat het museum over Helene Kröller-Müller juist op deze plek komt: het had niet beter gekund!”