Categorieën
Nieuws en updates

An de Nedergroep de eer om de eerste productie van Nederbananen mogelijk te maken door op het World Food Center-terrein,.

Eerste kas voor duurzame Nederbanaan op terrein World Food Center

Eerste kas voor duurzame Nederbanaan op terrein World Food Center

Bananen als Gelders streekproduct

Eind 2018 presenteerden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) de eerste oogst van Nederlandse bananen. Sindsdien wordt er hard aan gewerkt om van deze ‘Nederbanaan’ een echt Gelders streekproduct te maken. Aan de Nedergroep de eer om de eerste productie van Nederbananen mogelijk te maken door op het World Food Center-terrein een kas te plaatsen waar op ruim 400 m2 bananenplanten komen te staan.

Duurzamer
Wereldwijd worden grote bananenplantages bedreigd door de Panamaziekte; veroorzaakt door een schimmel die de wortels van de planten binnendringt en het vaatsysteem blokkeert. Een team van onderzoekers van de WUR stelde zichzelf tot doel om ‘de banaan te redden’. Zij kwamen op het idee de plant uit de grond te halen en te laten groeien op steenwol of kokosvezels. Door de bananen niet in de grond maar op zogenaamd substraat te kweken, wordt er korte metten gemaakt met de ziekte. De Nederbanaan heeft dan ook geen ziektebestrijding nodig, waardoor de teelt duurzamer is dan de traditionele productiemethode. Ook zijn er nauwelijks transportkosten en is de tijd tussen oogsten en eten minimaal.


Een bananenplantage in Nederland
Pieter Vink van de Nedergroep, ontwikkelaar van nieuwe Nederlandse voedselproducten, heeft hoge verwachtingen van de Nederbanaan. Als mede-initiatiefnemer is Vink nauw betrokken bij het bananenonderzoek van de WUR. “Ergens in de Gelderse Vallei komt een bananenplantage”, zo beloofde Pieter Vink al in 2019. En hij krijgt nu gelijk. Niet op een weiland, maar op het terrein van het World Food Center. Daar wordt nu gestart met een speciale kas voor Nederbananen. 


Kas op het terrein van het World Food Center
Pieter Vink: “We zijn erg blij dat we de Nederbanaan verder kunnen door ontwikkelen op het terrein van het World Food Center. Hier gebeurt het op het gebied van food in Nederland. Innovatie en educatie op het gebied van voeding en voedselbeleving staan hier centraal. Dat is een prima match met ons project. Daar komt de uitstekende bereikbaarheid van de locatie en de nabijheid van de WUR nog eens bij. Mensen uit de hele wereld komen naar deze universiteit en we kunnen ze hiermee een interessante regionale attractie bieden.”

De kas staat er inmiddels en op ruim 400 m2 staan bananenplanten. Daarin wordt in een afgesloten gedeelte het perfecte klimaat voor bananen nagebootst.

Experimenteren en door ontwikkelen
De kas is niet bedoeld om op grote schaal bananen te gaan produceren. In de nieuwe kas gaat de Nedergroep samen met de Wageningen Universiteit & Research experimenteren met diverse bananenrassen. De teelt op substraat is een tijdelijke oplossing. Doel is een ras te ontwikkelen dat resistent is tegen de Panamaziekte. Uiteindelijk moeten deze rassen weer worden verplaatst naar landen waar de bananen worden gekweekt. Dat zorgt voor een efficiëntere en ecologisch verantwoorde teelt met meer opbrengsten voor de boer.

Een plek op WFC Experience grond
“Onze bananenkas staat in principe tijdelijk op dit terrein omdat de WFC Experience er in de toekomst gevestigd wordt. We hopen wel dat we er uiteindelijk een mooi plekje krijgen want ons project sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de WFC Experience,” zegt Vink.


Bananenchips en bananenijs
De Nedergroep zal de bananen die de kas produceert verwerken tot verschillende producten. Pieter Vink: “Onze vorige oogst hebben we weggegeven aan restaurants en ziekenhuizen. De bananen uit onze nieuwe opbrengst willen we verwerken tot diverse producten. Denk daarbij aan bananenijs of bananenchips bijvoorbeeld. Qua prijs zullen onze bananen sowieso niet concurrerend zijn, maar dat is ook niet het doel van ons project.”

Pieter Vink: “We zijn gestart met planten in maart, maar nu de planten flink gegroeid zijn, wordt het echt interessant. We zullen op onze website nederbanaan.nl meer informatie bekend maken over de mogelijkheden om de Nederbananen te bezoeken.”

Adopteer een bananenplant!
Wil je ook meehelpen om de verdere ontwikkeling van de Nederbanaan mogelijk te maken? Voor 500 euro kun je een bananenplant adopteren! Voor bedrijven en instellingen die het interessant vinden, is er ook een groter sponsorpakket beschikbaar. Kijk hier of bel Pieter Vink voor meer informatie op 06-13003301.

Over de Nedergroep
De Nedergroep ontwikkelt nieuwe Nederlandse voedselproducten en voedselconcepten, adviseert over de transitie naar een korte voedselketen en distribueert onder eigen label voedsel van eigen bodem. Rechtstreeks van de boer, de bakker of de brouwer naar consumenten en (horeca)bedrijven. Voor consumenten via het platform PuurDichtbij en voor de zakelijke markt middels een samenwerking met Coöperatie Boerenhart.

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief