Categorieën
Blog We Are Food

“Hoe sneller de aanpak, hoe minder het uit de hand loopt.” Dat geldt volgens Arjan de Boer, Managing Partner bij Food Inspiration

Transitie is een kwestie van doen

Transitie is een kwestie van doen

Als je jarenlang schrijft en spreekt over duurzaamheid en gezonde voeding, kun je zelf natuurlijk niet achterblijven. Dus toen het team van inspiratieplatform Food Inspiration zich in 2017 in de Frisokazerne vestigde, gooide Arjan de Boer, Managing Partner van Food Inspiration, de lunch volledig om. Ruim 80% van het buffet is plantaardig en ongezonde producten zijn minder toegankelijk. Het resultaat? “Zelfs de grootste groentehaters zijn overgestapt naar een gezondere eetstijl op hun werk.” Zo snel als het hier kan, moet het volgens Arjan ook op grote schaal kunnen.

Arjan de Boer, Managing Partner van Food Inspiration op het World Food Center-terrein

Het antwoord is simpel
Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Dat is het overkoepelende vraagstuk van World Food Center. Als je het Arjan vraagt is het antwoord redelijk simpel: “Stap voor een zo groot mogelijk deel over naar een plantaardig dieet. Het is een totaal onhoudbare situatie om zoveel dierlijke proteïnen te produceren en consumeren. Kijk naar het gebruik van land, water, het voer dat moet worden aangevoerd, het transport en de volksgezondheid. Hoeveel wetenschappelijk bewijs moet er zijn? We moeten meer plantaardige producten eten, die een veel lagere CO₂-uitstoot hebben. Het ligt zo voor de hand, maar het gaat enorm traag.”

Doorbraak van duurzaamheid
Als multimediaal ‘inspiratie-infuus’ voor foodprofessionals verzamelt, verrijkt en verspreidt Food Inspiration inspiratie. Dat doen ze via hun eigen online kanalen, social media en tijdens live-events. Sinds de start in 2009 zijn duurzaamheid en gezondere voeding de ‘groene’ draad in alle thema’s van Food Inspiration. “Onze presentaties van tien jaar geleden, zoals De merken van Moeder Aarde en De nieuwe e-nummers Echt & Eerlijk, zijn nu nog relevant.” 

Ergens verbaast het Arjan wel dat we anno 2020 nog steeds in een oud patroon met zoveel dierlijke eiwitten zitten. Maar over een doorbraak is hij hoopvol: “Kijk naar het reactievermogen op de corona-uitbraak. Als wij willen, transformeren we heel snel. De positieve impact op het klimaat van het verminderde vliegverkeer is overduidelijk. Nu is het tijd voor de voedseltransitie. Hoe sneller we ingrijpen, hoe minder het uit de hand loopt. Vergelijk het met corona: de landen met regeringsleiders die het niet serieus namen, stonden al snel in de top 3 van wereldwijde besmettingen. Als je wetenschappelijk onderbouwde studies ontkent of vooruitschuift, wordt de kostprijs van de verandering alsmaar groter. We moeten nu investeren in de transitie van dierlijk naar plantaardig en van fossiele naar groene energie.”

Krachten bundelen
De verhuizing in 2017 van het kantoor in Bennekom naar de Frisokazerne in Ede was voor Arjan het moment om ook op kleine schaal impact te maken.  “We hebben als Food Inspiration zoveel onderzoeken over gezonde voeding gelezen en mooie voorbeelden van duurzaam ondernemerschap over heel de wereld gezien, dat het tijd werd om onze eigen lessen toe te passen. Minimaal 80% van het lunchbuffet is plantaardig en alles komt van lokale leveranciers. Groenten en fruit zijn er in overvloed en binnen handbereik. Ongezonde keuzes verbieden we niet, maar maken we minder toegankelijk. Het principe is simpel: niks moet. En wat blijkt? Omdat het gezonde makkelijker is, gaan zelfs de grootste groentehaters overstag. Je voelt je beter en vitaler en je draagt bij aan een betere wereld.”

Inmiddels genieten vele bedrijven van de gezonde lunch binnen de Frisokazerne. Zo speelt het grand café een verbindende rol binnen het pand. Arjan zelf is alweer volop bezig met een volgende stap: de ommunity WFC Network. “Ik ben groot voorstander van samenwerking op het terrein. Laten we onze krachten bundelen om de transitie naar een duurzamere wereld te versnellen.”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief