Categorieën
Blog We Are Food

Ontdek het verhaal van ondernemer Gerhold ten Voorde (37) die met zijn Corvus Drones werkt aan autonome drones voor agrarische toepassingen.

Van toekomstdroom naar toekomstdrone

Van toekomstdroom naar toekomstdrone

“Een teler kan miljoenen plantjes nooit tegelijk in de gaten houden, onze drones in de toekomst wel.” Ontdek het verhaal van ondernemer Gerhold ten Voorde (37) die met zijn Corvus Drones werkt aan autonome drones voor agrarische toepassingen.

“Ondanks mijn leuke klussen als zzp’er verlangde ik naar meer zelfstandigheid. Tijdens een opdracht met zelfsturende trekkers in 2016, ontstond het idee van autonome drones. Ik zag een drone voor me, die zelfstandig zijn ronde doet en als-ie klaar is terug naar z’n oplaadstation vliegt. Net zoals een slimme grasmaaier. Omdat een autonome drone in de buitenlucht lastig is qua wetgeving, richten we ons met Corvus Drones op drones in kassen voor agrarische toepassingen. Een teler kan miljoenen plantjes nooit tegelijk in de gaten houden, onze drones in de toekomst wel.”

De wereld over vliegen
“Er is veel vraag naar data in kassen. Als kweker of teler is het bijna onmogelijk om kiemen dagelijks te tellen en analyseren. Dat gebeurt nu vaak steekproefsgewijs. Een drone die door de kassen vliegt, kan vanaf boven heel makkelijk data verzamelen. Samen met kunstmatige-intelligentie-partners, zoals Track32, werken we aan drones voor de glastuinbouw die zelfstandig vliegen en beelddata verzamelen en analyseren. Die technische uitdaging van automatisch vliegen vind ik al fantastisch. Dat je vervolgens voor veel bedrijven waardevolle data verzamelt, maakt het een heel mooi product. Wij kunnen er hopelijk straks van leven, telers en kwekers gaan er ook geld op verdienen. We zitten nu volop in de testfase, hopelijk rollen we het product later dit jaar verder uit. Wie weet vliegen we over een paar jaar wel letterlijk de wereld over.”

Gaan met die banaan
“We huurden voorheen kantoorruimte op de campus van Wageningen. Via andere food- en innovatie-gerelateerde start-ups kwamen we in contact met Roots op het World Food Center. Roots is een stichting voor jonge ondernemers en start-ups. Ze helpen je met naamsbekendheid en zorgen voor onderlinge binding. Daarnaast is het ook gezellig voor de studenten die me helpen bij dit project. Niet dat ze ergens alleen in een hokje zitten. Samen in zo’n mooi gebouw in de natuur is wel zo gezellig. Op dit moment ben ik nog niet heel erg verbonden met de andere bedrijven op het terrein, maar ik ben ervan overtuigd dat dat op de lange termijn wel gaat komen. Wie weet kunnen we in de toekomst eens gaan testen in de Nederbananenkas hiertegenover.”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief