Nieuwe ROOTS-bewoner zet bier-reststromen om in bloemvervanger

Sinds de opening van Roots Innovation Hub loopt het storm bij de start-up locatie op het World Food Center. Inmiddels vinden al 25 jonge bedrijfjes hier hun thuis. De nieuwste bewoners zijn de circulaire ondernemers van MaGie Creations. Afgelopen najaar pitchten zij hun bedrijf nog naar de derde prijs in de Best Place in Food contest van het World Food Center.  

MaGie Creations is opgericht door Madeleine Gielens. “In augustus 3 jaar geleden werd ik benaderd door de kwartiermaker circulair ondernemerschap van de Gemeente Den Haag. Hij had een analyse gemaakt van de afvalstromen van de gemeente, waarvan bierbostel er een was. En hij vroeg mij of ik daar niet eens een circulaire businesscase van zou kunnen maken. Vanuit een project voor de gemeente zijn we uitgegroeid naar een bedrijf dat verder kijkt dan de Nederlandse landsgrenzen.”

MaGie Creations werkt aan circulaire opwaardering van biergraan. Volgens Madeleine is biergraan (ofwel bierbostel) de grootste reststroom van het bierbrouwproces. “Op jaarbasis produceren we er in Nederland 560 kton van. Deze stroom wordt momenteel ingezet om melkvee te voeren. Echter, bierbostel is ook voor ons heel gezond! Bovendien boeken we aanzienlijke duurzaamheidswinsten wanneer we bierbostel zelf opeten. Dus maken wij er PowerFlour van, een soort bloemvervanger. Per kg PowerFlour die wij consumeren, stoten we 0,19kg minder CO2-eq uit en spelen we 2m2 landbouwgrond vrij.”

Het team van MaGie Creations omvat ondertussen ongeveer 10 mensen waaronder productontwikkelaars, procestechnologen en marketeers. Samen werken ze aan het optimaliseren van PowerFlour, een ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie dat tarwebloem (tot zekere hoogte) kan vervangen. Ook ontwikkelen ze zelf eindproducten op basis van PowerFlour die ze zelf op de markt brengen. Denk aan de BrewBar  die afgelopen zomer werd verkocht in alle Nederlandse Lidl filialen. Deze week lanceerde de jonge ondernemers de Brewnie, met een speciale actie om hun nieuwe stek te vieren. “Wij zijn ontzettend blij dat we nu naar Roots komen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat we de ontwikkeling van onze business stevig kunnen versnellen!”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief