Categorieën
Nieuws en updates

Wageningse studenten presenteren visie op voedselsystemen van de toekomst in Stingerbol

Wageningse studenten presenteren visie op voedselsystemen van de toekomst in Stingerbol

Wat is er over tien jaar veranderd in de manier waarop we ons voedsel telen, produceren, verwerken, vervoeren, bereiden en consumeren? En wat is er dan veranderd in de manier waarop deze activiteiten onze samenleving, inkomens, milieu en klimaat beïnvloeden, na de COVID-19-pandemie die ons in 2020 trof? Studenten van Wageningen University maakten korte films met hun visie op voedselsystemen in de periode tussen 2020 en 2030. Team SeaweedSensing won hiermee de juryprijs en team CROP ontving de publieksprijs.

Wereldwijd ervaren mensen de impact van COVID-19 in de manier waarop ze toegang hebben tot voedsel, de manier waarop ze voedsel consumeren of de manier waarop hun gedrag impact heeft op de economie, het milieu en de samenleving. Kwetsbaarheden en dilemma’s die al aanwezig waren, zijn door COVID-19 blootgelegd en verergerd.

In hoeverre kan ons toekomstige voedselsysteem aan alle nieuwe en al langer bestaande uitdagingen het hoofd bieden? En wie moet er worden betrokken bij het implementeren en ondersteunen van de veranderingen die we nodig hebben?
Food System in 10 years Challenge

Met de ‘Food System in 10 years’ Challenge werden studenten van WUR uitgedaagd om na te denken over de nodige veranderingen én over de manier om zulke veranderingen in het voedselsysteem te visualiseren om andere mensen te overtuigen om deze steunen. Veranderingen in de manier waarop we ons voedsel telen, produceren, verwerken, transporteren, bereiden en consumeren. En in de manier waarop deze activiteiten impact hebben op het milieu.

Zeven studententeams reisden 10 jaar de toekomst in. In de Stingerbol, op het World Food Center-terrein in Ede, toonden zij – op 7 december 2020 – op creatieve wijze hun reflecties op de periode 2020-2030 in de vorm van korte filmpjes van 2,5 minuten. Een deskundige jury beoordeelde de presentaties en via een livestream konden ook toeschouwers thuis kennisnemen van de presentaties en meestemmen voor een publiekswinnaar.

De jury bestond uit Channah Durlacher (WUR), Leon Meijer (Gemeente Ede), Roland van der Vorst (Rabobank) en Melchert Meijer zu Schlochtern (Greendocs Film & National History Unit NL).

Presentaties en winnaars
In de bijzondere ambiance van de Stingerbol kon een coronaproof zaalbezetting via koptelefoons kennisnemen van de verschillende presentaties die allemaal op film werden gepresenteerd.

Elotl
Het eerste team, Elotl zette in op de maisproductie in Mexico. Mais is het belangrijkste voedsel en toch komt veel van de daar geconsumeerde mais uit de VS. Tegelijkertijd produceren de Mexicaanse boeren zelf liever de minder duurzame maar wel beter renderende avocado’s. Met behulp van een platform waar producenten, boeren en handelaren hun maisproducten kunnen verhandelen op basis van cryptocurrencies, zou een model moeten ontstaan waarmee het weer rendabel wordt voor de boeren om mais te verbouwen voor de eigen bevolking.

Food Rooters
Het team Frooters (Food Rooters) ziet in de consument de sleutel tot een veranderend consumptiepatroon. De consument wíl wel bewuster consumeren, maar ziet met alle keurmerken door de bomen het bos niet meer. Een app moet uitkomst bieden door van elk product alle relevante informatie te bieden en automatisch voor elke consument op basis van de wensen, o.m. ten aanzien van gezondheid en milieuaspecten precies in de app te laten zien wat de beste mix van producten is, zodat een kant en klaar en optimaal boodschappenlijstje ontstaat.

Naturals
Dit team wil als eerste het productieproces in Afrika aanpakken, door de kleine boeren via een app, de Regenapp (Regenerative Agriculture) te voorzien van zo goed mogelijke adviezen ten aanzien van de teelt van voedsel. Op maat gemaakt dankzij technologie om de bodemgesteldheid lokaal te kunnen beoordelen en via foto’s het groeiproces te kunnen evalueren. De app zou moeten uitblinken in eenvoud.

African Food System
African Food System zet eveneens in op Afrika, maar legt de focus niet alleen op de productie maar ook op de consumptie van gezond en voedzaam eten. Kennis is daarbij de sleutel, voor de consument zowel als voor de producenten. Goede digitale technologie, kennis van programmeren en blockchaintechnologie moet ervoor zorgen dat de Afrikaanse bevolking zich digitaal ontwikkelt en zo eigen oplossingen kan creëren.

Addam
Team Addam constateert dat de groei van de wereldbevolking een steeds zwaardere wissel blijft trekken op ons voedselsysteem. Natuurlijk betekent dit dat in de landen waar de snelste groei plaatsvindt, sub-Sahara Afrika, er gewerkt moet worden aan oplossingen, zowel in de productie als in de consumptie van voedsel. Maar tegelijkertijd moet er ook iets veranderen in de consumptie bij ons in de welvarende westerse wereld. Hier hebben we al die kennis al die in Afrika zo nodig is. En wat doen we er mee? Wat is ons eigen gedrag hier? Alleen samen kunnen we dit oplossen. De verantwoordelijkheid ligt ook hier.

CROP (publieksprijs)
Team CROP had een flitsende video over 70 jaar van veranderende, steeds internationalere eetpatronen bij de consument, die een steeds grotere aanslag betekenen voor de planeet. CROP staat voor Continental Approach Revitalises Our Planet. CROP staat ook voor het terugsnoeien van uit de hand gelopen systemen en productielijnen, om te beginnen door het terug te brengen naar een continentale schaal. Consumeer in elk continent alleen wat er op dat continent geproduceerd wordt. Je hoeft niet de hele wereld op je bord.

Het filmpje, dat zowel dynamisch als inhoudelijk goed in elkaar zat, sprak vooral het publiek erg aan. CROP kreeg dan ook de publieksprijs.

SeaweedSensing (juryprijs)
Het laatste team, SeaweedSensing, ziet de oplossing vooral in een verstandig gebruik van de oceanen voor de teelt van zeewiergewassen. Dit gebeurt al op verschillende plaatsen, maar door de technologie te koppelen aan remote sensing via satellieten, wordt het mogelijk om op verschillende plaatsen met verschillende technieken verschillende soorten zeewier te optimaliseren. Hierdoor komt potentieel een enorme hoeveelheid eiwitrijk en gezond voedsel beschikbaar.

Dit laatste team kreeg met deze oplossing, die zowel concreet, visionair als realistisch is, de maximale waardering van de jury, en mocht de prijs van 500 euro in ontvangst nemen uit handen van Leon Meijer, wethouder van de Gemeente Ede.