Categorieën
Blog We Are Food

De vraag achter het grote voedselvraagstuk

De vraag achter het grote voedselvraagstuk

“Iedereen vraagt zich af: ‘Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?’ Ik vraag me af: wil je dat wel? Want hoe minder mensen, hoe minder voedsel je nodig hebt. Zoveel monden voeden én de natuur redden, dat gaat niet.” Wat dan wel? Dick Veerman, oprichter van journalistiek platform Foodlog, gaat graag het gesprek aan.

Dick Veerman, oprichter Foodlog

Dieper graven dan de algemene media. Dat is wat journalistiek medium Foodlog doet. Ondanks zijn brede interesse en kennis in gezondheid en voeding noemt oprichter Dick Veerman zichzelf na vijftien jaar nog geen expert. “Ik ben gewoon heel nieuwsgierig. Foodlog faciliteert het gesprek en stelt continu de vraag achter de vraag.” Met het grote voedselvraagstuk is Dick al jaren in de weer. De kritische tegenvragen heeft hij. Over het antwoord gaat hij graag in gesprek.

De voedselketen ter discussie
Foodlog weerspiegelt feilloos het karakter van hoofdredacteur Dick Veerman. Kritisch, soms fel maar altijd gericht op het onderste antwoord uit de kan halen. De vraag ‘waar hebben we het eigenlijk over?’ staat sinds de start van de interactieve onlinekrant in 2005 nog altijd centraal. Zijn opleidingen tot taalkundige en wijsgeer, ervaring als bankier en consultant op het gebied van data-analyse maken Dick bepaald geen standaardjournalist en Foodlog geen standaardnieuwsmedium. Het is een discussieplatform dat het gesprek voert met iedereen uit de voedselketen: van wetenschappers en artsen tot aan boeren en voedingsmiddelenmakers. Of zoals Foodlog het zelf omschrijft: ‘een open community die oordelen vormt en meningen innoveert’.


Internationale etalage
“Toen het World Food Center ons vorig  jaar benaderde om hier kantoor te houden, dacht ik: waarom niet? We organiseren congressen en de plek ligt centraal, direct aan het spoor en direct naast het bos. Ook onze redactie zag de match meteen. Ik zie dit gebied in de toekomst als een soort expositie van food en innovatie voor het grote publiek. Een internationale etalage van showcases om de cruciale betekenis van voedsel permanent te laten zien. Daar dragen wij graag de online nieuwscomponent aan bij.”


Minder mensen of inschikken?
“‘Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?’ Zo stelt iedereen de vraag. Ik zou vragen: ‘Wil je 10 miljard monden voeden in 2050?’ Heb je minder mensen, dan hoef je er minder te voeden. Je kunt op twee manieren naar het vraagstuk kijken: ‘Hoe kom je van te veel mensen af?’ of ‘Hoe gaan we om met zoveel mensen?’ Als we zo doorgaan, stabiliseert de samenleving niet op 10, maar ergens op 11 of 12 miljard mensen.  Als we die allemaal willen voeden én de natuur in stand houden, dan moeten we flink inschikken. Wil je dat niet, dan wil je minder mensen omdat je anders tegen de muur loopt. Je kunt wel geloven dat we al die monden kunnen voeden én de natuur redden, maar eenvoudige rekenkunde leert: “You can’t have your cake and eat it.”

Hoe maak je een leuke economie met minder?
“Door de COVID-19 lockdown was de lucht twee maanden zeldzaam schoon. De dieren trokken zelfs de steden en dorpen in. Zet je de economie weer aan, dan is dat meteen weer voorbij. Dat laat zien hoe ingrijpend het is om te veranderen. Maar hoe maak je een economie die mensen leuk vinden met minder? Of denk je echt dat we met technologie onze consumptie kunnen laten groeien én de natuur in stand houden? Die vragen moeten gesteld blijven worden. Foodlog staat open voor alle mogelijke antwoorden. Wellicht is er toch een droom die uitkomt.”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief