Categorieën
Nieuws en updates

Stinger Food Sessions: Inspirerende podcastserie voor en door Food ondernemers

Op 12 mei start de eerste aflevering van de zesdelige podcastserie de ‘Stinger Food Sessions’. Vanaf de Stingerbol op het World Food Center terrein spreken twaalf bevlogen Food ondernemers over thema’s als innovatie, groeipijnen, het geheim van verpakkingen, uitdagingen bij samenwerkingen en het produceren in de lange en korte keten.

Spannende food thema’s
De podcastserie laat de drive zien van de ondernemers. Maar ook waar ze soms ’s nachts van wakker liggen, wat ze trots maakt en hoe ze doorgaan waar anderen stoppen. Tijdens de opnames zijn er steeds twee ondernemers, die enorm van elkaar verschillen, met elkaar aan tafel gezet. Denk bijvoorbeeld aan de groot producent van de Indische keuken Go-Tan tegenover de verpakkingsloze winkel De Gieterij of marktleider Sanorice – van de rijstwafels -tegenover ambachtelijk bakker Joris Brood. Dit levert verrassende gesprekken op, waarin de grote verschillen in visie en aanpak bloot komen te liggen. Ondanks de verschillen, of juist daardoor, werden er ook bruggen geslagen en kwamen er spontaan nieuwe ideeën of samenwerkingen tot stand. 

Food Innovatie
Andere ondernemers die we gaan horen in de podcast zijn de twee food innovatieve bedrijven Rival Foods en Food Case. Birgit Dekker en Wilbert de Louw praten over de weg van idee tot resultaat. Een lange reis van testen, patenten en aanpassingen. De een staat aan het begin en de ander is al heel wat jaren verder. Beiden hebben hun producten ontwikkeld in samenwerking met de WUR.

Oer, ambacht en korte keten
Van een heel andere orde zijn de ondernemers die zich bezighouden met het produceren in de korte keten. Aan het woord veeboer Ramon van Roomen die samen met een Syrische vluchteling Syrische kaas is gaan produceren en ook de verkoop daarvan doet. Tegenover hem zit Christiaan Schol van Microgreens. Hij brengt kiemgroenten aan de man in de regio, die hij in de vertical farms kweekt. Wat ze met elkaar delen is, dat ze naast de productie nu moeten nadenken over de marketing en afzetkanalen, dat geeft nog wel eens een spagaat.

Samen kom je verder
In de aflevering over samenwerkingen gaat het over de uitdaging om alle kikkers in de emmer te houden. Het vergt een gezamenlijk doel en veel communicatie. Pieter Vink van Coöperatie Puur Dichtbij is door de wol geverfd als het gaat om samenwerkingen. Hij leerde door de jaren heen dat hoe strikter de afspraken aan het begin zijn, hoe vlotter de samenwerking later is. Zelfs als er sprake is van een exit, moet je dat in het begin al goed hebben vastgelegd. Gert-Jan Koetsier van de Food Academy Nijkerk vertelt dat het belangrijk is dat er enthousiasme is van binnenuit. Je hebt een aantal kartrekkers nodig die de rest ook enthousiast maakt. Ter plekke werd aan tafel weer een nieuwe samenwerking gesmeed, deze heren zijn niet te stoppen.

Achter de schermen
In het thema ‘achter de schermen’ spreken we twee ondernemers die in dienst staan van de voedselproducerende bedrijven. Manfred de Graaf van Icr3ate zorgt voor de prototyping en combineert elektronica, mechanica en software in zijn oplossingen. Organisaties kloppen bij hem aan met een idee of probleem. Aan het team van Icr3ate om ervoor te zorgen dat de producties grote sprongen maakt of gerobotiseerd worden. Tegenover hem nam Wim Vaesen plaats van Essensor. Zij doen smaakproeven met testpanels voor de voedselindustrie. Daarnaast kijken zij naar de menselijke interactie bij het maken van beslissingen in het winkelschap. Door de jarenlange ervaring in het werkveld weet je vaak al welke producten een succes gaan worden en toch zijn er soms nog wel eens verrassende wendingen.

Krachtige co-productie
De Stinger Food Sessions podcast is een co-productie tussen het World Food Center, NEON Food Network, Regio Foodvalley en Proeftuin Wageningen. Met deze zesdelige serie brengen we de diversiteit van de wereld van food in beeld. Van marktleiders tot startups en van food innovators tot ambacht. Allen zijn zo verschillend, maar wat hen verbindt is dat zij uiteindelijk zorgen voor wat de consument eet en drinkt.

Stingerbol
De opnamen werden gedaan vanuit de Stingerbol op het WFC-terrein, waar we voor de gelegenheid een geluidsstudio hebben gebouwd. De reden waarom de Stingerbol gekozen werd als locatie is omdat de plek ludiek is. De oude militaire oefenlocatie voor Stingerraketten staat op het terrein van het World Food Center, daarom was dit volgens de initiatiefnemers de uitgelezen plek voor het vragenvuur van de podcast.

Toffe podcastserie
Praktisch was het niet helemaal, want het was koud en er was geen stroom. Gelukkig waren alle gasten, ondanks de ontberingen, erg onder de indruk van de plek. Het is echt een enorm toffe podcastserie geworden die boeit, inspireert en waarvan je leert. Op 12 mei start de eerste aflevering van de zesdelige podcastserie “Stinger Food Sessions”. Om de twee weken is er een nieuwe podcast te beluisteren, via Spotify, iTunes of je favoriete podcast app.  Op www.neonfood.nl/podcast staan eveneens de afleveringen.