Alle lof voor de witlof(wortel)

Het eten van vezelrijk voedsel is gezond. Het Voedingscentrum adviseert volkorenbrood, bonen, groenten en fruit. Maar waarom zijn vezels nou zo gezond? En wat heeft de wortel van witlof hiermee te maken? Iris Rijnaarts-Modder, manager clinical developments and implementations bij WholeFiber, legt het allemaal uit vanaf haar werkplek in ROOTS Innovation Hub.

Iris: “De witlofwortel, veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. We telen onze witlofwortelen in de Flevopolder, en vermarkten ons product onder de merknaam WholeFiber™. Vanuit mijn functie doe ik onderzoek naar de gezondheidseffecten van WholeFiber én vertaal ik de resultaten naar de praktijk. Ik kijk naar de gezondheidsvoordelen en bij welke doelgroepen deze kunnen passen. Maar laten we eerst even teruggaan naar de start van WholeFiber en waarom ons bedrijf werkt met deze witlofwortel.

We stammen af van jagers en verzamelaars. In die tijd was al ons eten onbewerkt en puur. In de huidige tijd eten we veel bewerkt voedsel, wat niet goed is voor onze gezondheid en microbioom (darmflora/darmbacteriën). Een gezonde darmflora is essentieel voor je gezondheid en welzijn, het eten van voldoende vezels zorgt daarvoor. Een gemiddelde volwassene heeft 30-40 gram vezels per dag nodig, maar we halen vaak slechts de helft. De oprichter van WholeFiber, Fred Kaper, ging daarom in 2013 op zoek naar een product dat minimaal bewerkt is, maar veel positieve invloed heeft op ons microbioom. Omdat witlofwortel (chicory root) de meest vezelrijke groente is en een groot effect heeft op de darmbacteriën (zogenoemde prebiotische vezels), ging hij met deze wortel aan de slag.”

De positieve eigenschappen van witlofwortel

WholeFiber kweekt de wortelen lokaal en duurzaam in de Flevopolder, waar de grond en het klimaat ideaal zijn. Het uiteindelijke product is gedroogde witlofwortel, crunchy en 100% groente.

Iris: “Een vezelrijke groente is de knolselderij, deze bevat bijna 5 gram vezel per 100 gram, waarvan maar 1-2% prebiotische vezel is. De rest van de groenten bevat slechts 2-4 gram vezels. Als we kijken naar WholeFiber, dan zien we dat deze maar liefst 85 gram prebiotische vezels per 100 gram bevat. Twee eetlepels van ons krokante product, door bijvoorbeeld je yoghurt, levert je bijna 10 gram vezels op. Net zoveel als vier volkoren boterhammen.

Witlofwortel voor de professionele markt

“WholeFiber wordt op dit moment voornamelijk aan particulieren verkocht via onze eigen webshop. We hebben hiermee een mooie basis staan. Onze wens is nog meer richting de medische hoek groeien; gezondheidsprofessionals bereiken en hen vertellen over de gezondheidsvoordelen van ons product.

We zien dat ons product belangrijke gezondheidsvoordelen heeft. Een zakje vezels dat je in de winkel koopt, is uit het oorspronkelijke voedingsmiddel gehaald en erg bewerkt. Deze vezels worden alleen in het begin van je darmen opgenomen. Ons product bevat vier soorten prebiotische vezels, nog in de intacte plantencellen. Deze vezels komen langzaam vrij en bereiken je héle darm. Daardoor worden bij gebruik van WholeFiber goede stofjes (o.a. butyraat) aangemaakt, die een positieve invloed hebben op je bloedsuikers, weerstand, darmen en lever. Een hoge vezelinname verlaagt het risico op ziektes als dikke darmkanker en helpt je met stabieler houden van je gewicht. Ook bevat de wortel veel kalium en polyfenolen, die goed zijn voor de gezondheid.

Ik ben bij de Wageningen Universiteit gepromoveerd op voeding, vezels en darmgezondheid. Vanuit mijn proefschrift heb ik gekeken naar de effecten van het eten van meer vezels. Er gebeurt dan niet zo gek veel in je darmflora. Je hebt echt flinke veranderingen in je voeding nodig om resultaat te bereiken. Met WholeFiber zie je wél grote verschillen in het microbioom. De Universiteit van Maastricht doet hier momenteel ook onderzoek naar, bij mensen in een pre-diabetesstadium. Ze kijken naar het effect van 12 weken WholeFiber op de gezondheid en bloedsuikerspiegel. Ook zijn we partner in een Citizen Science Trial, uitgevoerd door Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Dit onderzoek kijkt naar effecten van voeding op het darmmicrobioom en immuunsysteem. Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen we verder in gesprek met gezondheidsprofessionals.”

De kracht van ROOTS

“Onze productie zit in Flevoland, maar ons kantoor zit hier in ROOTS. We wilden graag in het centrum van alle food-startups zitten. Ook is de Wageningen Universiteit dichtbij. Het is een perfecte plek om je netwerk op te bouwen en verder te groeien. We zitten hier nog maar kort, maar ik wil hier veel contacten op gaan doen. Het is ook fijn om samen met andere startups te kunnen brainstormen: hoe krijgen jullie voet aan de grond in de markt? Het is een ideale plek om kennis te delen, we zitten hier in het centrum van alles!”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief