Tweaken met insecten voor een duurzamere tuinbouw

Er is steeds meer vraag naar biologisch geteelde groenten, zonder gebruik van chemische middelen. Josefine van Leen is mede-oprichter en sinds 22 oktober jl. algemeen directeur van Bio Innovations, een bedrijf dat zich bezighoudt met biologische bestrijding in de tuinbouw. Zij doen dit door de juiste insecten te kweken en in te zetten.

“Ik doe dit niet alleen” begint Josefine enthousiast, “we hebben een geweldig team bij Bio Innovations. We hebben allemaal dezelfde mentaliteit; met hart, hoofd en handen iets willen bijdragen aan een duurzame wereld. Ons team is divers. Sommige collega’s zijn net klaar met hun studie en hebben behoefte om met de handen uit de mouwen actief iets bij te dragen aan een betere wereld. Ook ontvangen we veel sollicitaties van kandidaten die een heel andere achtergrond hebben, maar vanuit interesse en passie willen ‘omscholen’. Ze willen zó graag iets bijdragen aan een betere wereld! ”

Strijd tegen de bladluis

“We onderzoeken bij Bio Innovations verschillende insecten die bewezen interessant zijn voor de biologische bestrijding in de tuinbouw. Veel kwekers hebben last van bladluis in hun kassen. Bladluizen vermeerderen zich snel, op het moment dat een tuinder ze ontdekt is de plaag de dag erna al 10x groter, de dag dáárna al 100x groter. Je moet snel schakelen. Voorheen werd voornamelijk gewerkt met chemische middelen, maar de biologische tuinder houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met alternatieven. Zij vertrouwen op 100% biologische bestrijding. Chemische middelen roeien het plaaginsect uit, maar ook andere insecten. Daarnaast vervuilen ze het water en er blijft er chemisch residu achter in de plant.

De vraag naar biologische bestrijding groeit hard, chemische middelen worden op Europees niveau steeds meer verboden. Consumenten zelf vragen ook steeds meer naar biologische producten en een merk als Hak heeft aangegeven binnen vier jaar volledig biologisch te telen. Het is een enorme groeimarkt en wij willen ervoor zorgen dat het imago van biologische bestrijding betrouwbaar is door het produceren van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs.

Artikel gaat verder onder de illustraties

Voor elk plaaginsect in de natuur is er een vijand. Dat is ons uitgangspunt. De kunst is om evenwicht te vinden. De plaaginsecten en de bestrijders moeten zich in een juiste balans tot elkaar verhouden om de plaag onder controle te houden. Voor de bladluisbestrijding maken we gebruik van galmuggen, zweefvliegen en sluipwespen. Deze insecten werken preventief en curatief, dus we kunnen het juiste insect inzetten voor het voorkómen van een plaag of het acuut aanpakken van een plotselinge doorbraak.”

Lokaal en duurzaam

“We kweken onze insecten op een manier die we zelf ontwikkeld hebben en die ons in staat stelt om lokaal te kweken. Er zit een korte tijd tussen de kweek en het leveren aan de klant, dat behoudt de kwaliteit. We produceren zo duurzaam mogelijk, geklimatiseerd met ledverlichting, constante omstandigheden en voldoende voeding. Zo leveren we hoge kwaliteit en kunnen we tweaken. We kweken ook niet meer dan nodig. Onze klanten maken een prognose hoe het seizoen er uit gaat zien, wanneer gaan de planten in de kas, wanneer gaan ze oogsten. Dit is belangrijk, meten is weten in de tuinbouw. Wij kunnen hierop anticiperen en maken met deze gegevens een planning voor de kweek. Zo kunnen we op tijd leveren om een plaag onder controle te houden.

We hebben veel ideeën en staan open voor enthousiaste mensen die een bijdrage aan willen leveren aan onze visie. De lat ligt bij ons op alle vlakken hoog, we willen het beter doen dan de wet- en regelgeving voorschrijft. Zo verpakken we bijvoorbeeld ook duurzaam. We verzenden onze insecten in pop-vorm, maar dit betekent wel dat er een constante temperatuur nodig is. We maken gebruik van verpakkingen van Woolcool, deze bevatten een laag gerecyclede resten wol, met dezelfde isolerende waarde als piepschuim. Zo is ook dit deel van het proces duurzaam.”

Communitygevoel

We hebben een kantoor op ROOTS, voor ons een unieke plek. Er zijn weinig mogelijkheden om betaalbare en schaalbare ruimte te vinden tussen mede-ondernemers die een link hebben met duurzaamheid, biologisch en innovatie. Ook al hoef je de deur niet bij elkaar plat te lopen, het geeft wel een communitygevoel. Het is heel waardevol om hier contacten op te doen en tips uit te wisselen.

Mijn wens is dat de community ook verder uitgebouwd wordt met bedrijven die al verder zijn, vanuit start-up fase naar scale-up. Het zou leuk zijn als er een plek is waar je die verschillende fases kunt combineren, zoals een intranet. Ook zou ik graag met meer vrouwelijke ondernemers uit de sector in contact komen.

En als we het toch hebben over het communitygevoel: we hebben een ontzettend divers team, maar delen de gedachte van DIY en zelfredzaamheid: deze creatieve manier van denken en doen leidt tot een dynamisch bedrijf. Ik zou het ontzettend leuk vinden als we uiteindelijk op een plek terechtkomen waar alles samen komt. Bijvoorbeeld door herbestemming van een boerderij met schuren waarin je kweekt, kassen waar je de werking van je product kunt laten zien en een moestuin waar je met het team zelf van plukt en eet in de pauzes. Daarvoor zetten wij op dit moment stappen en zijn in gesprek met de overheid, mogelijke investeerders en mede-ondernemers die buiten de kaders denken en werken. Wij geloven in de kracht van een sterk insect!!”

Op handelsmissie naar Vancouver
Josefine neemt van 17 tot en met 21 april 2023, namens Bio Innovations, deel aan de Economische missie Agtech naar Vancouver. De missie staat onder leiding van Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en richt zich op uitdagingen en ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. Josefine: Ik kijk hier enorm naar uit. Deze missie past naadloos bij waar wij als bedrijf voor staan. Het is een uitgelezen kans om als vrouwelijke ondernemer onze expertise in Canada voor het voetlicht te brengen!”  

Later dit jaar lees je op onze website hoe het Josefine verging op deze handelsmissie. Voor meer informatie: https://www.rvo.nl/evenementen/missie-agtech-vancouver