Collega’s van Edese bedrijven bezorgen 40 ouderen een onvergetelijke middag

Wie vrijdagmiddag 12 mei bij SmaakPark langsliep, moet vreemd hebben opgekeken. Daar trok namelijk een polonaise door het restaurant op het nummer ‘Ome Jan’ van Willeke Alberti. Tijdens de eerste activiteit van Stichting Fluvium ontvingen medewerkers van Food Inspiration, Foodservice Network en Shoot My Food veertig ouderen van Koffieluitjes voor een bijzonder programma.

Proeven van lokaal lekkers

Na een ontvangst met discomuziek en een vertrouwd kopje koffie met gebak werden de ouderen uitgedaagd om nieuwe en lokale producten te proberen tijdens een proeverij. Die bestond uit onder andere het gefermenteerde drankje kefir van het SmaakPark, lokaal geteelde kiemgroenten van Microgreens Holland op zuurdesembrood van Jorisbrood en rauwmelkse Remeker Kaas uit Lunteren. Maar de wenkbrauwen schoten pas echt omhoog bij de ‘koffie’ van Northern Wonder. Die duurzame Edese koffie wordt namelijk niet gemaakt van koffiebonen, maar van lupine, gerst, rogge, kikkererwten en cichorei. Dat was een totale verrassing voor mevrouw Toos. “Ik vond het hartstikke gezellig en leerzaam”, vertelt ze. Ik heb veel dingen geproefd waarvan ik niet wist dat ze bestonden!”

Collega’s die hun passie delen

De middag voor Koffieluitjes is de eerste activiteit van Stichting Fluvium. De medewerkers van Foodservice Network, Food Inspiration en Shoot My Food – drie bedrijven gevestigd op het World Food Center – willen met die nieuwe stichting hun liefde voor gastvrijheid, gezelligheid en lekker eten en drinken delen met mensen die niet elke maand de horeca kunnen bezoeken. “We willen minderbedeelden en mensen die het moeilijker hebben in het zonnetje zetten met een bijzondere eetervaring”, vertelt Inge Lodewijkx, voorzitter van Stichting Fluvium. “Om zoveel mogelijk impact te maken, werken we daarvoor samen met maatschappelijke organisaties. Dit keer was dat Koffieluitjes, maar dat kan ook de Voedselbank, een crisisopvang of een zorginstelling zijn.”

Ouderen het gevoel geven dat ze erbij horen

Koffieluitjes is een maatschappelijke organisatie uit Ede die zich inzet voor ouderen met een klein netwerk die weinig buiten de deur komen. Met activiteiten zoals de middag bij het SmaakPark komen ouderen uit hun isolement en krijgen ze het gevoel ergens bij te horen. Daarom was er in het programma ook veel ruimte voor gezelligheid. Er zaten aan elke tafel twee maatjes om gezellig met de ouderen te kletsen en tijdens een quiz over Ede iedereen zijn kennis delen over de geschiedenis van Ede. Bijvoorbeeld over wat er vroeger gebeurde in de Mauritskazerne, de plek waar Foodservice Network, Food Inspiration en Shoot My Food tegenwoordig hun kantoren hebben.