WFC Network meets ROOTS Innovation Hub

ROOTS Innovation Hub is dé plek op het World Food Center voor startende ondernemers. De twee voormalige kazernegebouwen op het terrein huisvesten tientallen startups, waarvan het gros werkzaam in de agri- en foodsector. De gebouwen ademen innovatie. Er zijn laboratoria en keukens gebouwd, er wordt geproefd, onderzocht, getest, aangepast en gefinetuned. Allemaal met dezelfde bezielende passie van mensen die de wereld een stukje beter willen maken. Een uitstekende plek voor de WFC community om te verbinden en inspiratie op te doen.

De wens voor een duurzame wereld wordt breed gedeeld bij ondernemers op het WFC-terrein. Veel van hen zijn hun bedrijf gestart vanuit hetzelfde ideaal; meer plantaardig voedsel, minder roofbouw op de aarde, meer recycling/upcycling. Deze gedeelde droom is het uitgangspunt voor het vestigen, samenwerken en het delen van kennis op het terrein.

De afgelopen jaren opereerden de ondernemers veel in hun eigen bedrijfsruimte; de coronaperiode en de bijbehorende maatregelen maakten dat WFC-brede ontmoetingen lastig waren. Toch werd die wens wél vaak geuit door de ondernemers, men wil van elkaar leren, samenwerken, met elkaars producten aan de slag. Want wie zijn je collega’s uit een ander gebouw of andere gang? Hoe vind je elkaar?

Regelmatig organiseert WFC Network, onder aanvoering van communitymanager Julian Leijser community meetings. Afgelopen week buiten, tussen de ROOTS gebouwen, ontmoetten zo’n 40 ondernemers elkaar tijdens een lunchmeeting in de zon.

Een kijkje in elkaars keuken

Terwijl buiten een heerlijke lunch wordt klaargezet leidt Julian de ondernemers door de gebouwen van ROOTS. Drie collega-ondernemers stelden hun bedrijf open voor een kijkje in de keuken.

De groep trapt af met een kop koffie bij Northern Wonder, zij ontwikkelen koffie zonder koffiebonen. Er wordt espresso en koffie met (haver)melk geproefd terwijl de groep aandachtig luistert naar de ontwikkelingen op koffiegebied. Aansluitend wordt er een paar verdiepingen verder aangeschoven bij MaGie Creations. Dit bedrijf maakt hartige en zoete snacks van graan dat overblijft na de productie van bier. Upcycling! De bak met zoutjes gaat leeg.

Dat de ondernemers elkaar vinden in de passie voor hun vak blijkt hier al gelijk, er worden ervaringen gedeeld en visitekaartjes wisselen van eigenaar. Met pakketjes koffie voor thuis en apple-cinnamon bars voor erbij togen de ondernemers verder.

De groep eindigt de rondleiding bij Move Engineering, waar men onder andere belastbare 3D geprinte onderdelen ontwerpt, produceert en test. Zo worden in ROOTS bijvoorbeeld knie- of handprotheses ontwikkeld. Een demo-exemplaar wordt door de toehoorders uitgebreid bekeken: weer heel wat anders dan voedsel.

Fleur, van GOA Ventures: “Het was leuk en inspirerend om eindelijk te ontdekken wat er achter de ramen van de buren gebeurt. Door de gedeelde verhalen zien wij ook mooie nieuwe kansen voor samenwerking. Zo komen we als community verder en vermijden we constante her-uitvinding van het wiel!”

Lunch en netwerken
Tijdens de lunch zoeken diverse ondernemers elkaar op tijdens het opscheppen van een kom soep of een bakje salade. “Vertel, wat doe jij nou?” klinkt het her en der. Wiard Ligterink, projectleider gebiedsontwikkeling van de Gemeente Ede maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens deze lunch de plannen voor het gehele terrein uit de doeken te doen. Met een maquette en een tekening schetst hij het toekomstperspectief. Zowel de bereikbaarheid (de ontwikkeling van het vernieuwde NS-station) als de appelplaats, dat het kloppend hart van het terrein gaat worden, staan centraal. Het World Food Center bruist en ontwikkelt. Maar dat wisten deze ondernemers al als geen ander!