Categorieën
Blog We Are Food

Beste vrienden Michiel en Dirk-Jan verbinden food, Veluwe en mens met hun barbecuecatering Smook en Smaak

Haal de binnenmens naar buiten

Haal de binnenmens naar buiten

Dromers, dwarsdenkers, durvers en doeners. Het World Food Center in Ede barst van de enthousiastelingen die vol overgave en passie werken aan een idee, creatie, ontwikkeling of innovatie. In deze rubriek spreken wij bijzondere persoonlijkheden die dit terrein maken tot wat het is.

Beste vrienden Michiel van Ravenhorst (44) en Dirk-Jan van Veldhuizen (45) verbinden food, Veluwe en mens met hun barbecuecatering Smook en Smaak

De passie voor de buitenlucht en chef-kok spelen ontstond voor beste vrienden Michiel en Dirk-Jan ergens in de zandbank op de kleuterschool. Zo’n veertig jaar later zitten de geboren en getogen Edenaars samen aan een biertje bij een lifestylefestival. Daar besluiten de heren werk te maken van hun liefde voor koken op open vuur. Amper een jaar later, in 2017, is cateringbedrijf Smook en Smaak een feit. Inmiddels koken ze voor grote groepen op locatie of ontvangen ze gasten in en om hun net geopende locatie, bestaande uit omgebouwde zeecontainers op de Stormbaan in Ede.

Een goed duo
Dirk-Jan: “Officieel is dit nog een hobby. Want we hebben er allebei nog een baan naast. Ik heb HR gestudeerd en ben dankzij mijn werk als foodrecruiter goed in het verbinden, organiseren en plannen. Michiel heeft een achtergrond in de levensmiddelentechnologie en weet alles van veiligheid en regelgeving. Zo vullen we elkaar precies aan.” Michiel: “Hij is de enthousiaste en vindingrijke van ons twee. Ik ben meer van het overwegen en zorg soms voor een pas op de plaats. Met mij alleen maken we soms onvoldoende snelheid. Maar ik help hem om realistischer te zijn. Kortom: een goed duo.”

Waar food en de Veluwe elkaar raken
Dirk-Jan: “Koken op de barbecue en open vuur. Dat is wat we doen. Waar food en de Veluwe elkaar raken, zeggen we zelf graag. Wij zijn meer dan pitmasters. Met Smook en Smaak laten we de binnenmens kennismaken met de natuur. Iedereen zit tegenwoordig op kantoor of werkt thuis, wij halen ze graag weer eens naar buiten. Denk aan een leerzame dag waarbij je op pad gaat met de boswachter en bij terugkomst de dag proostend afsluit met een lekkere maaltijd van lokale en eerlijke ingrediënten. Mensen zijn welkom bij ons op de Stormbaan, of we komen naar ze toe op locatie.”

Rauw randje
Michiel: “Als geboren en getogen Edenaren wilden wij ons heel graag in deze omgeving vestigen. Ede barst van het groen, dat past bij ons. Barbecueën op een parkeerplaats zagen we niet zitten. Jaren geleden reed ik hier al een keer een rondje op de mountainbike, toen stuurde ik Dirk-Jan nog een filmpje van dit gebied: ‘dit zou wel een mooi plekje kunnen zijn’. Dus toen de gemeente Ede de Stormbaan voorstelde als vestigingslocatie, waren wij direct enthousiast. Deze plek is stoer en heeft dankzij zijn imperfectie een mooi rauw randje.”

Eerst verdienen, dan investeren
Dirk-Jan: “Erg makkelijk hebben we het onszelf niet gemaakt. Er is hier echt helemaal niks. Geen gas, water, elektriciteit of riolering. Wat dat betreft zijn we twee rare snuiters bij elkaar. Als we investeren, willen we het eerst verdienen. We hebben deze containers eerst bij elkaar gewerkt en ze toen pas aangeschaft. Achteraf maar goed ook, anders hadden we de boel in de coronacrisis wel kunnen opdoeken.” Michiel: “Maar we komen weer in beweging. De eerste boekingen stromen binnen en deze containers beginnen langzaamaan meer vorm te krijgen. De toiletten zijn in de maak, de houtsnippers liggen er en het kookmateriaal staat klaar. Dus wil je een leuk feestje voor twintig man of meer op het World Food Center? Laat ons lekker voor jullie koken!”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief