Categorieën
Blog We Are Food

Met high tech indoor gardens creëert Paulien van de Vlasakker een healing environment in verzorgingstehuizen.

Paulien van Vegger

Zo kweek je bewustzijn

Met high tech indoor gardens creëert Paulien van de Vlasakker een healing environment in verzorgingstehuizen. Met haar start-up Vegger realiseert ze prachtige binnenmoestuinen die ouderen het gevoel van het volkstuintje van vroeger geeft.

Paulien van de Vlasakker van Vegger

Bij de van oorsprong Achterhoekse Paulien van de Vlasakker is groen en lokaal eten er letterlijk met de paplepel ingegoten. Maar de luxe van zoveel natuur als zij vroeger om zich heen had, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Al op jonge leeftijd besefte zij wat een groene leefomgeving met de mens doet. Het zaadje dat ze met haar promotieonderzoek op de Wageningen Universiteit naar stadslandbouw plantte, is uitgegroeid tot haar eigen bedrijf Vegger. Sinds 2016 verbeteren de indoor gardens van Paulien en haar partner Mohsen Farhangi de leefomgeving van mensen in verzorgingstehuizen en in de toekomst hopelijk ook kantoren.

Van knoeien naar bloeien
“Mohsen deed een opleiding Architectuur en promotieonderzoek naar stadslanbouw, en ik heb Voeding en Gezondheid en daarna Biologische Landbouw gestudeerd. Breng die expertises met een vleugje creativiteit, een flinke dosis doorzettingsvermogen en een hoop geknoei en geknutsel met water en stellingkasten samen en Vegger is geboren. Na twee jaar experimenteren plaatsten we onze eerste vertical farm als pilotin Innoforte in Velp. Die werd door de bewoners zo gewaardeerd dat we het concept op contractbasis inmiddels hebben uitgerold naar meerdere verzorgingstehuizen.”

Een volkstuintje maar dan binnen
“Het idee is eigenlijk heel simpel. Vegger verbindt de natuur, stad, mens en gezonde voeding met elkaar. Of zoals we het zelf graag beschrijven: we creëren een healing environment. Met onze indoor gardens – die we in de verzorgingstehuizen liefkozend binnenmoestuinen noemen – verbeteren we de leefomgeving van ouderen. Ze vinden het heerlijk om net als vroeger een soort van volkstuintje te hebben. Wij verzorgen de opbouw, service en het onderhoud, de ouderen kunnen genieten van de groei en bloei. Samen met de verzorgers oogsten zij de groenten en kruiden om hun maaltijden te verrijken met verse, lokale en herkenbare ingrediënten.”

Lokaal verbouwd voedsel, ook in de stad
“Ik ben ervan overtuigd dat biologisch kweken de toekomst is. Beter voor de planeet, gezonder voor de mens. Maar als ik denk aan hoe we 10 miljard monden moeten voeden in 2050, denk ik ook aan high tech innovatieve oplossingen zoals vertical en indoor farms. Op die manier hebben mensen in de stad ook toegang tot zelf verbouwd, lokaal en gezond voedsel. In de toekomst hoop ik daarom ook installaties in kantoren te plaatsen. Hoe leuk is het om op je werk een deel van je lunch te oogsten? Veel mensen hebben geen flauw idee meer waar hun voedsel vandaan komt. Met indoor gardens kweek je niet alleen lokaal voedsel, ook bewustzijn. En natuurlijk hoeft niet al ons voedsel lokaal te zijn. Koffiebonen bijvoorbeeld groeien nou eenmaal niet in Nederland. Maar wat lokaal kan, moet lokaal. Zoiets als sla, dat kun je toch overal kweken? Dus als je het mij vraagt moeten we onszelf blijven uitdagen: kan een product lokaal gekweekt worden? Doe het dan ook!”

Ruimte voor experimenteren
“Sinds februari 2020 zijn we gevestigd in het Roots-gebouw op het World Food Center. We hadden een grotere ruimte nodig dan wat we hadden op de campus in Wageningen. Deze omgeving, vol met andere start-ups en food innovators, past helemaal bij ons. Het is een creatieve plek waar ruimte is voor experimenteren en ontwikkeling. Iedereen werkt aan nieuwe dingen, dat geeft een bepaalde vibe. Binnenkort ga ik eens een rondje doen over de rest van het terrein, ik ben superbenieuwd wat er in de andere gebouwen gebeurt.”

nieuwsbrief


Blijf up to date en ontvang elke maand onze nieuwsbrief