Blog 1: De natuurlijke overgang tussen Veluwe en Stad

Voor Bart Janssen, landschapsarchitect bij de gemeente Ede, is het World Food Center een in Nederland unieke locatie. In een aantal blogposts vertelt hij ons meer over de specifieke elementen van de gebiedsontwikkeling van dit unieke gebied, het World Food Center.

“Ik hou me bij Ede al vijf jaar bezig met het ontwerpen en inrichten van de groene leefomgeving van dit prachtige terrein. De ontwikkeling van het World Food Center is de herinrichting van het laatste Edese kazerneterrein en wat mij betreft ook meteen het mooiste”, zo begint Bart Janssen.

“Het begint al bij de ligging. Met aan de ene kant het intercity station Ede-Wageningen en aan de andere kant de aansluiting aan op de eindeloze Veluwe. Alle twee op wandelafstand. Zo’n plek vind je nergens in Nederland en hier kun je er ook nog eens werken, beleven en wonen!”

Wonen
“Maar hóe kun je daar dan wonen? Het makkelijkst is het om de hele omgeving vol te zetten met woningen, met een achtertuin en straatjes. Maar dan ga je voorbij aan het mooie van die plek, aan de schoonheid van de Veluwe, het hoogteverschil, en de natuur die eigenlijk rondom is. Daarom wilden we niet kiezen voor die traditionele woonvormen maar juist kijken hoe je als bewoners samen meer kunt genieten van alles wat de natuurlijke omgeving biedt.“

Het hele World Food Center-terrein wordt natuurlijk ingericht en functioneert zo zelf ook als verbinding tussen de natuur van de Veluwe en de Stad. Alles draagt daar ook aan bij: de openbare ruimte maar ook de bouwvelden, de tuinen en de gebouwen met gevels en daken. Bij alles wat er wordt ontworpen, is natuur en voedsel de rode draad. Je woont immers niet voor niets op het World Food Center.

“Er zijn in Ede al redelijk veel traditionele woonomgevingen. En deze bijzondere plek is bij uitstek geschikt om eens in te zetten op natuur en duurzaamheid. Je zit hier immers pal aan het station en in een fantastische natuurlijke omgeving. Dus kun je zeggen: hier is de auto niet het meest belangrijke vervoersmiddel. We zetten de wandelaar en fietser ook centraal in dit plan. Ook willen we dat iedereen die hier woont zicht houdt op de natuur en de bosrand. We zijn toen uitgekomen op gemeenschappelijke groenvoorzieningen en minder auto’s.”

Meer dan een bedrijventerrein

“Het ontwerp en de ideeën over de inrichting van het gebied zijn nog steeds in ontwikkeling, maar al vrij snel hebben we besloten dat we meer wilden dan alleen een bedrijventerrein, een gebied waar het ‘s avonds leeg en uitgestorven is. Het hele terrein biedt nu een mix van werken, beleven en wonen, waarbij de onderdelen elkaar versterken.

Met de WFC Experience heb je een levendige attractie, waar altijd wat te doen is. De bedrijven die zich daaromheen vestigen, hebben allemaal een band met voedsel en zijn gebaat bij een goede interactie met zowel de bezoekers van de Experience als ook de bewoners van de wijk. Zo kunnen ze samen met hen nieuwe producten ontdekken en ontwikkelen. Die bewoners hebben op hun beurt weer baat bij de aanwezigheid van voorzieningen die het niveau van een standaard woonwijk overstijgen, zoals de parkeergarages en restaurants.” De vooral kennisintensieve en dienstverlenende bedrijven kunnen prima samengaan met een woonomgeving. Het mengen van bedrijven en wonen geeft reuring aan het gebied, voor zowel de bewoners als de mensen die er werken.”